Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här blev det stopp för öringarna när de skulle simma upp i Åvaån. Foto: John Kärki/Sportfiskarna.
Myndighet tvingas betala efter torrläggning av öringvatten

Det har inträffat en rad miljöskandaler senaste åren när vattendrag torrlagt. Nu får självaste Naturvårdsverket bakläxa, sedan ett av deras dämmen orsakat att Åvaån i Stockholms län torrlagts.

Det är Sportfiskarna som rapporterat att en lång process nu är över. Det var en av deras medarbetare som upptäckte att ån var torr i samband med det årliga elfisket under 2019.
– Det strypta vattenflödet innebar en smärre katastrof för öringbeståndet i vattendraget, sannolikt har tre generationer öring slagits ut och vilken negativ effekt som torrläggningen haft på exempelvis bottenfaunan kan man enbart spekulera om, säger fiskevårdaren John Kärki på Sportfiskarnas hemsida.

Händelsen anmäldes till Länsstyrelsen i Stockholms län, och nu har det meddelats att dammägaren Naturvårdsverket ska betala 300 000 kronor i fiskeavgift. Detta ska användas för fiskevårdande åtgärder i Åvaåns avrinningsområde, samt att det ska upprättas ett kontrollprogram för Åvaåns dämmen med nivåmätning, flödeskontroll och uppföljning av biologin i ån.
– Det är trots allt en seger för vattenmiljön och sportfisket att ett ordentligt vite nu utkrävs, det ger en tydlig indikation på att vattendragen och fiskarna i Stockholms län är skyddsvärda och att det lönar sig att anmäla. Alla medlemmar som är ute vid våra vattendrag får gärna hjälpa till att hålla koll på olika hot mot vattenmiljön. Tillsammans kan vi hjälpas åt att skydda våra havsöringar, uppmanar John Kärki.

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta