Mysmeta sandskädda

Sandskäddan är en ofta lite bortglömd sportfisk. Den blir sällan stor men den finns i stället i stora mängder och den smakar underbart!
Sandskäddan är mycket vanlig på mjuk- och blandbottnarna på djup under 20 meter. I Öresund, på fladen, i Paternosterarkipelagen och vid Måseskär är några ställen där det varje år fångas lite större exemplar. Men den finns lite överallt. Meta den på botten men små strimlor av makrill , sill eller räka på en krok storlek 2 eller 4. Får du en fisk så se till att snabbt komma tillbaka til samma ställe. Sandskäddor tycks trivas i grupp. Finhackade filéer av sandskädda brynt i olivolja med salt och svartpeppar ger en kalasfin bas i en fiskfärssås. Byt bara ut köttfärsen och eventuell köttbuljong till fiskbuljong och följ sedan ditt vanliga köttfärssåsrecept. Ät med pasta och riven parmensan.
Anders Nicander

Liten men naggande god. Sandskäddan är en finfin fisk både på spöet och i tallriken. (Foto Ander Nicander)
Liten men naggande god. Sandskäddan är en finfin fisk både på spöet och på tallriken. (Foto Ander Nicander)

Publicerad: 3 juli 2010
Av: Anders Nicander