Döda laxar med sår på kroppen och skum runt munnen har observerats i Torneälven och Lainioälven. Fiskare och naturvänner är djupt oroade och än har experterna inga svar. " /> Mystisk laxsjukdom i Norrlandsälvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
En helt frisk lax från Byske älv. Foto: Martin Falklind
Mystisk laxsjukdom i Norrlandsälvar

Döda laxar med sår på kroppen och skum runt munnen har observerats i Torneälven och Lainioälven. Fiskare och naturvänner är djupt oroade och än har experterna inga svar.
Det är andra året i rad man observerar detta fenomen. I fjol flöt döda laxar upp på stränderna längs flera älvar. På länsstyrelsens vatten- och fiskeenhet uppger Stefan Stridsman för radion att det kan vara fråga om en bakterie- eller virussjukdom och att de önskar få in sjuka laxar som kan skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. Enligt Stefan Stridsman på är det nästan omöjligt att uppskatta hur många laxar som dött de senaste två åren. Han menar att det är för tidigt att säga hur bestånden kommer att påverkas, fler prover behövs.
Fiskejournalen följer utvecklingen av den mystiska laxsjukdomen.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta