Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Näbbgäddan är här!

Från alltid lika uppdaterade kollegan Jan Olsson får vi höra att näbbgädda i helgen fångats i Göteborgstrakten. Nu börjar en härlig tid med fiske efter en förträfflig sportfisk.
Näbbgäddan är en sommargäst som brukar dyka upp sista veckan i april. På våren leker den i grunda vikar och har man tur kan man få se lekande näbbgäddor. Det tycks som om alla fiskar inte leker samtidigt och fisket efter de långa näbbeprydda fiskarna kan stundtals vara fantastiskt bra.
Spinn, mete och fluga är alla metoder som fångar. Sök näbbgäddan på samma ställen som du fiskar havsöring. Efter leken sprider näbbgäddan ut sig över större områden.
Läs mer här: www.outdoor.se/wenerblenket/
Anders Nicander

Alf Olsson från Svedala är en rutinerad näbbgäddefiskare som säkert är på plats när näbbgäddorna nu drar ner längs Västkusten och in i Öresund.

Alf Olsson från Svedala är en rutinerad näbbgäddefiskare som säkert är på plats när näbbgäddorna nu drar ner längs Västkusten och in i Öresund.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta