Kalendern har inte ens hunnit till sista april – och redan har det börjat strömma in rapporter om att näbbgäddan är aktiv. Med andra ord – som sportfiskare vid kusten är det bara att bjuda in sig själv i kalaset. " /> Näbbgäddan är redan här – missa inte våra snabba tips | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Svårkrokad. Näbbgäddans hårda gap kräver sylvassa krokar. Foto: Grzegorz "Greger" Czajka
Näbbgäddan är redan här – missa inte våra snabba tips

Kalendern har inte ens hunnit till sista april – och redan har det börjat strömma in rapporter om att näbbgäddan är aktiv. Med andra ord – som sportfiskare vid kusten är det bara att bjuda in sig själv i kalaset.

Ett efterlängtat vårtecken är näbbgäddans besök i våra nordliga vatten. Näbbgäddan leker i grunda havsvikar och jagar aktivt nära land. Men hur gör man egentligen för att lura denna exotiska långsimmare till hugg? Fiskejournalens expert Anders Nicander tipsar här om hur du fångar kustens vassaste fisk!

1) Spinn – långsmala skeddrag typ Viking herring som vevas hem i högt tempo. Byt till en liten supervass trekrok och sätt ett par extra splittringar mellan drag och krok så ökar fångsterna dramatiskt.

2) Flötmete men liten strimla sill eller kokt räka som agn. Liten trekrok bättre än enkelkrok även här.

3) Flugfiske. Jag har haft helt galna näbbgäddefisken med små rosa märlimitationer som fiskas hem i raketfart.

Läs om planerna på ny laxodling:

Planer på ny fiskodling i Kattegatt får hård kritik

Relaterad nyhet från din region
12 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta