Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen. Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen.[/caption] " /> Namninsamling för Yxern | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Namninsamling för Yxern
Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen.

Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen.

Älvräddarna: Yxern, Kalmar läns största insjö, har en väldigt vacker natur och en stor artrikedom. På grund av hård reglering av vattenståndet är den unika naturen hotad. Nu finns en namninsamling för alla som vill protestera mot galenskaperna.
Den unika och vackra naturen kring sjön Yxerns är på väg att försvinna då regleringsföretag, med största ägaren Tekniska Verken, reglerar sjöns utflöde till Botorsströmmen till den grad att det kan skilja upp emot och över två meter mellan högsta och lägsta nivå. Situationen kräver ansvarstagande från såväl kraftbolag, kommuner, privatpersoner och Länsstyrelsen. Problemet kan lösas på många sätt, utskovsdamm och fiskvägar på kraftverken, eller helt enkelt utrivning av kraftverken då den installerade effekten av alla kraftverk endast motsvarar två vindkraftverk. Namninsamlingen kommer att lämnas över till landshövdingen i Kalmar län, vd samt ordförande i Tekniska verken och kommunstyrelseordförandena i de två berörda kommunerna. Namninsamlingen började igår, den femte november, och håller på i sex veckor framåt.

Namninsamlingen har skapats av Rasmus Gustafsson, som tidigare skickat ett öppet brev till Linköpings kommun om Tekniska Verken och deras ansvar för den biologiska mångfalden vid sina vattenkraftverk.
Länk till namninsamlingen.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta