" />
Annons
Närkontakt med späckhuggare! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Späckhuggare intill båten på västkusten – en optimal naturupplevelse! Foto: Peter Grahn
Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Att se späckhuggare från egen båt på svenskt vatten är få förunnat. Peter Grahn – som i många år har varit en uppskattad artikelskribent på Fiskejournalen – har länge försökt utan att lyckas.
Men den 24 maj hände det till slut, bara 5 sjömil väst om Orust.

Foto: Peter Grahn

”Det var minst nio späckhuggare i ytan och flera som dök så gruppen bestod nog av dussinet djur”

– Det var minst nio späckhuggare i ytan och flera som dök så gruppen bestod nog av dussinet djur. En välkänd och enorm hane med karakteristiskt skadad ryggfena ledde gruppen. Hälften var kalvar och de fanns runt båten i fem timmar, berättar Peter och fortsätter:
– Magi med flertons killers alldeles intill en Buster i svenska vatten! Nu
har man haft både orcas och blåfenade tunor nära relingen på mindre än ett år. Fantastiskt!

”Nu har man haft både orcas och blåfenade tunor nära relingen på mindre än ett år. Fantastiskt!”

Peters kamera gick förstås varm och här kommer några godbitar från den magiska dagen.

[allergallery id=”56895″]

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta