[/caption] " /> Näst största abborren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Näst största abborren

Filip Olsson släppte tillbaks abborren i Västra Silen, kanske blir det ett återseende?

Filip Olsson provade fiskelyckan i sjön Västra Silen. Utrustad med pimpelspö och balanspirk i linändan frestade han sjöns abborrar. Efter lita kämpande fick han en riktigt grann fisk på 1,2 kilo. Självklart anmäler Filip fisken till Recordfisken.
Efter ett antal småabborrar högg en fisk som nästan når silvernivå i Recordfisken. Vågen stannade dock på 1,2 kilo och en ynka gram fattades.
– Det var min näst största abborre, berättar en nöjd fångstman.
Fisken fick simma tillbaks i Västra Silen och kanske får vi tillfälle att skriva om en återförening – och ett nytt personligt rekord?
Precis som alla anmälare i Recordfisken så får Philip ett gratis bete från Abu på posten och ett diplom via e-post.
Läs mer om Recordfisken här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta