Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Sundelöf på SLU kan summera ett lyckat tonfiskprojekt 2020. Foto: Privat
Nästan 100 tonfiskar fångade – men frågorna många

Det är många tonfiskvänner som nu pustar ut efter några intensiva veckor till havs, både forskare och sportfiskare. Totalt fångades och märktes 98 fiskar i Skagerrak/Kattegatt, vilket var darrande nära målsättningen.

Målet var att märka 100 tonfiskar i sommarens projekt, och tillsammans med danska DTU var de alltså nära att uppnå just det. När Fiskejournalen pratar med Andreas Sundelöf på SLU så är han trött men uppenbart nöjd.
– Det har varit långa fiskedagar och mycket administration på kvällarna, så nu försöker vi återhämta oss. Men vi är nöjda med genomförandet av årets projekt, säger Andreas Sundelöf.

ÖPPNAS FÖR SPORTFISKE?
Det är många som följer tonfisket på Västkusten ur olika perspektiv. Forskarna har sin givna ingång, att studera hur beståndet ser ut och hur individerna rör sig, och samtidigt är det många som hoppas att Sverige ska få en tilldelad kvot för riktat sportfiske, precis som Norge har.
Det senare är en politisk och förvaltningsteknisk fråga, och inget som SLU avgör på något sätt.
– Tonfisken är fredad i Sverige, och om den ska upplåtas för sportfiske så måste Sverige först förhandla till sig en nationell kvot via EU-kommissionen och sedan besluta om nationell fördelning. 

Hur många tonfiskar uppskattar ni att det finns i exempelvis Kattegatt?
– Antalet totalt är jättesvårt att säga något om nu och det krävs akustiska metoder för att räkna ordentligt. Det har varit få hopp, men bra huggfrekvens, så det är svårt att veta om det är fler eller färre i år, säger Andreas Sundelöf.

Han säger dock att tonfiskarna följt ”deras tänk”, alltså att det är vuxna individer som simmar ned till Medelhavet och leker, och sedan återvänder för födosök.
– Vi har fått tillbaka 10–15 märken som släppt här i Skagerrak/Kattegatt, det vill säga samma individer som kommer tillbaka. Var de andra märkena tagit vägen analyserar vi nu, säger Andreas som ser fram emot flera års forskning.
– Det här är en långsiktig satsning som vi vill fortsätta göra. Vi kan konstatera att tonfisken är tillbaka, men att det fortfarande är många frågor som inte kan besvaras. Vi har bara skrapat på ytan, säger han.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta