Annons
Nästan 100 tonfiskar fångade – men frågorna många | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Sundelöf på SLU kan summera ett lyckat tonfiskprojekt 2020. Foto: Privat
Nästan 100 tonfiskar fångade – men frågorna många

Det är många tonfiskvänner som nu pustar ut efter några intensiva veckor till havs, både forskare och sportfiskare. Totalt fångades och märktes 98 fiskar i Skagerrak/Kattegatt, vilket var darrande nära målsättningen.

Målet var att märka 100 tonfiskar i sommarens projekt, och tillsammans med danska DTU var de alltså nära att uppnå just det. När Fiskejournalen pratar med Andreas Sundelöf på SLU så är han trött men uppenbart nöjd.
– Det har varit långa fiskedagar och mycket administration på kvällarna, så nu försöker vi återhämta oss. Men vi är nöjda med genomförandet av årets projekt, säger Andreas Sundelöf.

ÖPPNAS FÖR SPORTFISKE?
Det är många som följer tonfisket på Västkusten ur olika perspektiv. Forskarna har sin givna ingång, att studera hur beståndet ser ut och hur individerna rör sig, och samtidigt är det många som hoppas att Sverige ska få en tilldelad kvot för riktat sportfiske, precis som Norge har.
Det senare är en politisk och förvaltningsteknisk fråga, och inget som SLU avgör på något sätt.
– Tonfisken är fredad i Sverige, och om den ska upplåtas för sportfiske så måste Sverige först förhandla till sig en nationell kvot via EU-kommissionen och sedan besluta om nationell fördelning. 

Hur många tonfiskar uppskattar ni att det finns i exempelvis Kattegatt?
– Antalet totalt är jättesvårt att säga något om nu och det krävs akustiska metoder för att räkna ordentligt. Det har varit få hopp, men bra huggfrekvens, så det är svårt att veta om det är fler eller färre i år, säger Andreas Sundelöf.

Han säger dock att tonfiskarna följt ”deras tänk”, alltså att det är vuxna individer som simmar ned till Medelhavet och leker, och sedan återvänder för födosök.
– Vi har fått tillbaka 10–15 märken som släppt här i Skagerrak/Kattegatt, det vill säga samma individer som kommer tillbaka. Var de andra märkena tagit vägen analyserar vi nu, säger Andreas som ser fram emot flera års forskning.
– Det här är en långsiktig satsning som vi vill fortsätta göra. Vi kan konstatera att tonfisken är tillbaka, men att det fortfarande är många frågor som inte kan besvaras. Vi har bara skrapat på ytan, säger han.

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Johan Andersson fick göra "gitarrgreppet" för att kunna släppa tillbaka den hala drömgäddan. Foto: Privat
Sann fiskelycka när Johan fick drömgäddan efter 40 år

Det är långtifrån någon svensk rekordgädda – men när det kommer till fiskeglädje så håller detta absolut toppklass. Johan Andersson är garanterat en av höstens lyckligaste fångstmän med sin praktfisk på 129 centimeter.

Johan Andersson har fiskat sedan barnsben och det dröjde alltså 40 år innan han äntligen fick gäddan som han drömt om. Hela äventyret gick i mål sedan han och brodern Jimmy gjort en riktad gäddutflykt på en sjö i Skåne.
– Jag sa till min bror redan på morgonen lite skämtsamt: I dag tar jag inte den lätta UL-utrustningen som man får småfisk med, utan i dag satsar jag på en stor gädda, berättar Johan för Fiskejournalen.

Klockan 10 hade bröderna betat av ett par djupbranter, men varken fått något hugg eller sett någon aktivitet, så de flyttade sig till ett ställe där de tidigare fått mindre gäddor.
–  Jag kastade ut cirka 30 meter och det dröjde bara 3–5 sekunder innan det blev pang och tvärstopp. Kände direkt att det var en större fisk. Jag drillar in cirka 10 meter och det var väldigt segt. Halvvägs inne gjorde gäddan ett rus på 5 meter, slirbromsen på rullen var hård och jag höll emot för att styra henne mot oss. Hon närmade sig båten och jag såg henne för första gången och utbrast: ”j…a vad stor den är”.

KROSSADE TIDIGARE REKORDET

Jimmy lyckades så småningom håva fisken, som knappt fick plats trots att det var en stor modell. De tog fram vågen och den visade 13,5 kilo, fördelat på 129 centimeter.

– Jag kunde inte fatta att det var sant. Det var personligt rekord med råge. Jag försöker lyfta upp fisken så skonsamt som det gick för släppa tillbaka den, men den var så hal att den hamnade i ”gitarrgreppet” innan vi lyckades få henne i vattnet. Den återhämtade sig efter en stund och gjorde en stor viftning på stjärten innan den svävade iväg genom vattnet som en dröm, säger Johan som såklart vill tacka brorsan för assistansen.

Tack för storyn och grattis till din drömfisk, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta