Annons
Nästan 100 tonfiskar fångade – men frågorna många | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Sundelöf på SLU kan summera ett lyckat tonfiskprojekt 2020. Foto: Privat
Nästan 100 tonfiskar fångade – men frågorna många

Det är många tonfiskvänner som nu pustar ut efter några intensiva veckor till havs, både forskare och sportfiskare. Totalt fångades och märktes 98 fiskar i Skagerrak/Kattegatt, vilket var darrande nära målsättningen.

Målet var att märka 100 tonfiskar i sommarens projekt, och tillsammans med danska DTU var de alltså nära att uppnå just det. När Fiskejournalen pratar med Andreas Sundelöf på SLU så är han trött men uppenbart nöjd.
– Det har varit långa fiskedagar och mycket administration på kvällarna, så nu försöker vi återhämta oss. Men vi är nöjda med genomförandet av årets projekt, säger Andreas Sundelöf.

ÖPPNAS FÖR SPORTFISKE?
Det är många som följer tonfisket på Västkusten ur olika perspektiv. Forskarna har sin givna ingång, att studera hur beståndet ser ut och hur individerna rör sig, och samtidigt är det många som hoppas att Sverige ska få en tilldelad kvot för riktat sportfiske, precis som Norge har.
Det senare är en politisk och förvaltningsteknisk fråga, och inget som SLU avgör på något sätt.
– Tonfisken är fredad i Sverige, och om den ska upplåtas för sportfiske så måste Sverige först förhandla till sig en nationell kvot via EU-kommissionen och sedan besluta om nationell fördelning. 

Hur många tonfiskar uppskattar ni att det finns i exempelvis Kattegatt?
– Antalet totalt är jättesvårt att säga något om nu och det krävs akustiska metoder för att räkna ordentligt. Det har varit få hopp, men bra huggfrekvens, så det är svårt att veta om det är fler eller färre i år, säger Andreas Sundelöf.

Han säger dock att tonfiskarna följt ”deras tänk”, alltså att det är vuxna individer som simmar ned till Medelhavet och leker, och sedan återvänder för födosök.
– Vi har fått tillbaka 10–15 märken som släppt här i Skagerrak/Kattegatt, det vill säga samma individer som kommer tillbaka. Var de andra märkena tagit vägen analyserar vi nu, säger Andreas som ser fram emot flera års forskning.
– Det här är en långsiktig satsning som vi vill fortsätta göra. Vi kan konstatera att tonfisken är tillbaka, men att det fortfarande är många frågor som inte kan besvaras. Vi har bara skrapat på ytan, säger han.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Lundin
Martina Sjöstedt med gädda nummer 201 denna säsong. Foto: Privat
Över 200 gäddor denna säsong – så lyckas Martina

Martina Sjöstedt åker land och rike runt i jakten på favoritfisken – gädda. Nu har vintern kommit till norra Sverige, men i södra landsdelarna pågår säsongen ett tag till – och Martina kan knepen för att lura höstgäddorna.

Hittills har hon landat över 200 gäddor denna säsong, och det kommer garanterat att bli ytterligare några fler innan hon ställer undan spöt för säsongen.
– Det har varit en rolig och lärorik säsong. Många fiskar i båten och flera spännande möten med andra likasinnade personer. Jag har lärt mig mycket och jag har lagt mycket tid på fisket och på att läsa av vatten och leta mig fram på nya ställen, berättar Martina.

Hon tillhör sportfiskarna som är beredd att lägga mycket tid på att maximera sina chanser.
– En del vatten jag fiskat på har inte ens haft en djupkarta, så det har jag fått ritat själv med mitt ekolod. Då är det extra roligt att lyckas när man vet att man gjort jobbet själv!
Hennes största fisk denna säsong lyckades hon kroka i mitten av oktober, på ett spontanpass innan jobbet mitt i blåsvädret.
– Det var min 201:a gädda denna säsong, en fin dam på 105 centimeter och 7,8 kilo. Inget personligt rekord, men en otroligt fin fisk!

Här kommer Martinas tips för ett bra gäddfiske på senhösten:
1)
Leta reda på betesfisken, där maten finns där finns gäddan.
2) Stick ut, välj ett bete som hörs och syns. Skrikiga färger och rassel har fungerat för mig!
3) Fiska långsamt, många och långa vevstopp! Gäddan hugger oftast i vevstoppet. Blya med lätta vikter och låt betet sjunka långsamt.
4) Håll dig varm, du vill inte avbryta ditt fiskepass för att du fryser.
5) Ha roligt! Dela gärna upplevelsen med en fiskekompis. Delad glädje är dubbel glädje!

Du kanske även gillar detta