Annons
Nationalekonom: Storskaligt Östersjöfiske en samhällsförlust | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Det storskaliga yrkesfisket i Östersjön är en förlustaffär för samhället, hävdar tre debattörer.
Nationalekonom: Storskaligt Östersjöfiske en samhällsförlust

Svensk fiskepolitik för Östersjön har fram till i dag grundats på felaktiga antaganden. Statens kostnader för detta fiske är mångdubbelt större än det storskaliga fiskets bidrag till samhällsekonomin. Det hävdar nu tre debattörer, bland dem en docent i nationalekonomi.

Det är på DN Debatt som debattörerna mer eller mindre pulvriserar argumenten som de anser att myndigheter och ministrar använder sig av för att motivera det storskaliga yrkesfisket i Östersjön. Debattörerna är Stefan Fölster, docent i nationalekonomi och chef för tankesmedjan Better future economics, Per Larsson, professor i marinekologi vid Linnéuniversitetet, och Conrad Stralka, verksamhetschef Balticsea 2020.

De konstaterar i sin analys att det storskaliga Östersjöfisket får stora subventioner och vållar betydande samhällskostnader samtidigt som det dammsuger haven på fisk som mest går till produktion av fiskmjöl och fiskfoder.
” Enligt en försiktigt hållen kalkyl skulle samhället vinna en halv miljard kronor om året och staten 300 miljoner kronor. För de politiker som har att besluta om fiskepolitiken borde dessa beräkningar vara en väckarklocka”, skriver de bland annat.

Debattörerna vill att myndigheterna får direktivet att sluta sprida myter om fiskets nuvarande samhällsvinster. I stället bör de själva analysera fiskets samhällskostnader och nytta seriöst och därmed hjälpa regeringen att föra talan inom EU. 

Läs hela debattartikeln här!

Relaterad nyhet från din region
33 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta