Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nationalpark med vatten

I nationalparken Hamra finns gott om lek- och uppväxtområden .

Hamra nationalpark i Gävleborgs län utvidgas nu kraftigt. Vattenmiljöerna blir en betydelsefull del av den nya nationalparken som invigs den 16 september.
Hamra nationalpark i Gävleborgs län utvidgas nu kraftigt. Vattenmiljöerna blir en betydelsefull del av den nya nationalparken som invigs fredagen den 16 september. Riksdagen har beslutat att nationalparken ska växa från 28 till 1 400 hektar. Från att ha varit ett begränsat skogsområde blir nu Hamra ett vidsträckt landskap med myrar, gammelskog och forsande vatten.
Vattendrag och sjöar blir därmed en viktig del av nationalparken. Bland annat rinner delar av Svartån här, ett av få svenska vattendrag som inte påverkats av flottning och skyddats i naturligt skick. Vattnet inom nationalparken är en gynnsam lekmiljö för fiskar och små vattendjur.
– Det är särskilt positivt att vattendragen och myrarna nu inkluderas i Hamra nationalpark. Vattenmiljöerna här skapar uppväxtområden för många arter, fungerar som biologiska reningsverk och bidrar till ett givande friluftsliv, säger Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.
Den 16 september nyinvigs nationalparken med bland andra miljöminister Andreas Carlgren, Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren och Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger som talare.

I samband med ceremonin kommer elever från Los skola informera miljöminister Andreas Carlgren om Svartån som naturresurs. Han kommer även att få motta en flaska fylld med vatten från Svartån av eleverna.
Vill du läsa mer om Svartån, klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta