" /> Naturlig odlingsmiljö gynnar laxbestånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Stor utmaning. Övergången från odlad till vild miljö kan vara svår för laxfiskar som kompensationsodlas. Foto: Mattias Lundström
Naturlig odlingsmiljö gynnar laxbestånd

Fisk som odlas för utsättning är bättre rustade för det vilda livet om uppväxten i tankarna liknar naturen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

I många rinnande vatten hindras laxfiskars lek av kraftverk. Då kan så kallad kompensationsodling bli aktuell, där fiskar föds upp i tankar för att sedan sättas ut i det naturliga systemet. Studien från Göteborgs universitet visar att antalet fiskar i tankarna har betydelse för hur fiskarna klarar det fria livet.
Tankar med färre fiskar, som mer liknar fiskarnas naturliga uppväxtmiljö, ökar chansen till lyckad utsättning.  Även förekomst av tång i tankarna har visat positiv effekt.
– I tången kan de unga laxarna söka skydd. Det leder till lägre stresshormonnivåer hos fiskarna och färre fenskador, som är ett vanligt problem i odlingar eftersom fiskarna biter varandra. Däremot kan inte tång i odlingskaren kompensera fiskarnas hälsa om det är för mycket fisk i tanken, säger Malin Rosengren som ansvarat för studien.

Forskningen, som bedrivits i Göteborg, Ims och Älvkarleby, är en del av en doktorsavhandling som ingår i det skandinaviska samarbetsprojektet SMOLTPRO.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
24 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta