Naturskyddsföreningen: EU-avtalet är en skam!

naturskyddsföreningen protesterar mot bottentrålning

Ett fåtal ekonomiskt starka franska industrifiskeföretag hävdade inför gårdagens omröstning att bottentrålning i djuphaven inte allvarligt påverkar bestånden av djuphavsfiskar och att många jobb skulle gå förlorade. Den bedömningen saknar allt stöd i forskarsamhället. (Copyright Harry Pears/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

En stark industrilobby lyckades igår övertala Europaparlamentet att rösta ja för ett fortsatt destruktivt djuphavsfiske. EU-parlamentet beslutade också att EU även framöver kommer att beröva det ockuperade Västsaharas möjlighet till försörjning och hopp om befrielse.
Beslutet är en förlust för förnuftet, demokratin och för alla de djur som i rask takt försvinner från våra djupa havsbottnar, säger Naturskyddsföreningen.
Avtalet är en skam för Europa. Subventionerna är de facto ett stöd till ockupationsmakten Marocko. Många i Västsahara lever i svår fattigdom och är beroende av fisket för sin överlevnad. För dem betyder dagens beslut ytterligare utfiskning, utan vare sig kompensation eller hopp om en bättre framtid, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
Bland annat FN och Internationella domstolen i Haag har gett stöd för självbestämmande i Västsahara.
Under gårdagen fattades också ett beslut om att tillåta fortsatt skadlig bottentrålning i djupa hav. Ett fåtal ekonomiskt starka franska industrifiskeföretag hävdade inför dagens omröstning att bottentrålning i djuphaven inte allvarligt påverkar bestånden av djuphavsfiskar och att många jobb skulle gå förlorade. Den bedömningen saknar allt stöd i forskarsamhället.
– Beslutet är en förlust för förnuftet, demokratin och för alla de djur som i rask takt försvinner från våra djupa havsbottnar. Djuphavsdjur är särskilt känsliga för överfiske eftersom de oftast växer långsamt, blir könsmogna sent i livet och får få ungar, säger Ellen Bruno, marint sakkunnig på Naturskyddsföreningen.
Läs mer om djuphavsfiskar i Natursskyddsföreningens rapport.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...