Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Naturskyddsföreningen om laxodling

Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, ifrågasätter hållbarheten i norsk laxodling.

När Sveriges Television sände dokumentären Laxfestens baksida den 22 februari var det många som reagerade starkt. Fiskejournalen började ringa runt till miljöorganisationer och sportfiskeprofiler för att få deras syn på miljöförstörelsen som norsk laxodling orsakar. Nu har turen kommit till Naturskyddsföreningen.
Mikael Karlsson är ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. Han och den miljöorganisation han representerar är starkt kritiska till hur norsk laxodling behandlar ekosystemet och ifrågasätter hållbarheten.
– Man sågar ju av den gren man sitter på, säger Mikael till Fiskejournalen.
Naturskyddsföreningen har länge kämpat mot den utfiskningen av våra hav, som norsk laxodling i högsta grad är medskyldiga till. Så här skriver de på sin webbsida:
”Utfiskade hav, förgiftad natur och utnyttjade människor är konsekvenser av fiskmjölsproduktionen. Fiskmjölet ges som foder till de jätteräkor och den norska odlade lax som är populärt i svenska butiker och restauranger. För varje kilo odlad lax krävs mellan två och fem kilo annan fisk.”

I början av året publicerade Naturskyddsföreningen rapporten ”Vet du vad din middag åt till frukost – en rapport om fiskmjöl”. Man konstaterar bland annat att ”jätteräkor och odlad lax är billiga i butiken, därför att någon annan redan har betalat det verkliga priset”
Läs mer om Naturskyddsföreningens arbete och ta del av rapporten.
Tidigare notiser om norsk laxodling hittar du här.
Se dokumentären Laxfestens baksida.
Här nedan kan du se ett inslag från SVT Play som behandlar fiskmjölsproduktion.
Morgan Fihn.

Relaterad nyhet från din region
57 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta