Naturskyddsföreningen om laxodling

Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, ifrågasätter hållbarheten i norsk laxodling.

När Sveriges Television sände dokumentären Laxfestens baksida den 22 februari var det många som reagerade starkt. Fiskejournalen började ringa runt till miljöorganisationer och sportfiskeprofiler för att få deras syn på miljöförstörelsen som norsk laxodling orsakar. Nu har turen kommit till Naturskyddsföreningen.
Mikael Karlsson är ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. Han och den miljöorganisation han representerar är starkt kritiska till hur norsk laxodling behandlar ekosystemet och ifrågasätter hållbarheten.
– Man sågar ju av den gren man sitter på, säger Mikael till Fiskejournalen.
Naturskyddsföreningen har länge kämpat mot den utfiskningen av våra hav, som norsk laxodling i högsta grad är medskyldiga till. Så här skriver de på sin webbsida:
”Utfiskade hav, förgiftad natur och utnyttjade människor är konsekvenser av fiskmjölsproduktionen. Fiskmjölet ges som foder till de jätteräkor och den norska odlade lax som är populärt i svenska butiker och restauranger. För varje kilo odlad lax krävs mellan två och fem kilo annan fisk.”
I början av året publicerade Naturskyddsföreningen rapporten ”Vet du vad din middag åt till frukost – en rapport om fiskmjöl”. Man konstaterar bland annat att ”jätteräkor och odlad lax är billiga i butiken, därför att någon annan redan har betalat det verkliga priset”
Läs mer om Naturskyddsföreningens arbete och ta del av rapporten.
Tidigare notiser om norsk laxodling hittar du här.
Se dokumentären Laxfestens baksida.
Här nedan kan du se ett inslag från SVT Play som behandlar fiskmjölsproduktion.
Morgan Fihn.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...