Jämtkraft har till slut fått tillstånd att bygga ett nytt kraftverk och återuppbygga den delvis raserade dammen vid Långforsen från Mark- och miljööverdomstolen. " /> Nederlag för Långforsen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vad är opängen med skyddade sträckor när man ändå får tillstånd att bygga kraftverk, menar Sportfiskarna.
Nederlag för Långforsen

Jämtkraft har till slut fått tillstånd att bygga ett nytt kraftverk och återuppbygga den delvis raserade dammen vid Långforsen från Mark- och miljööverdomstolen.
Samtidigt avslog domstolen Kammarkollegiets ansökan om återkallelse av Jämtkrafts nuvarande tillstånd för vattenverksamhet vid Långforsen.
– Det är en mycket stor besvikelse att vi förlorat dessa mål. Det planerade kraftverket ger endast elproduktion motsvarande ett halvt vindkraftverk, det ligger i ett Natura 2000-område och älvsträckan ska vara skyddat enligt miljöbalken, kommenterar Christina Lindhagen, sakkunnig strömmande vatten på Sportfiskarna.
– En utriven damm skulle skapa betydligt större värden till samhället, bland annat genom förbättrade möjligheter för fiske i ett klassiskt och mycket betydelsefullt sportfiskevatten,
Sportfiskarna kommer nu se över domarna innan man tar ställning till om det är aktuellt med ytterligare ett överklagande till högsta instans.

Relaterad nyhet från din region
24 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta