nedskräpning i fjällen I somras hittade Fiskejournalens webbredaktör Mathias Larsson denna skräphög i Kirunafjällen. (Foto: Mathias Larsson)[/caption] " /> Nedskräpning vid populära fjällvatten ökar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nedskräpning vid populära fjällvatten ökar
nedskräpning i fjällen

I somras hittade Fiskejournalens webbredaktör Mathias Larsson denna skräphög i Kirunafjällen. (Foto: Mathias Larsson)

Sportfiskarna: Ett ökande antal sportfisketurister vid populära fjällfiskevatten sliter på naturen och lämnar stora mängder sopor efter sig.
Tillsynsmän från länsstyrelsen i Norrbotten har i år plockat stora mängder skräp i fjällen.  Braskande reportage i fiskemedia och ökande laxtillgång leder till en ökande ström av sportfiskare till heta fjällvattnen, speciellt från Finland.
– Ökad exponering av specifika fiskevatten via tv, fisketidningar och internetforum leder till snabbt ökade fisketryck på dessa heta platser och därmed större slitage, uttag av fisk och nedskräpning. Ökad användning av flyg, snöskotrar och olagliga fyrhjulingar innebär att det är lätt att ta med sig mer utrustning till svårtillgängliga platser, vilket då ökar ansvaret att även ta hem soporna, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Mer sportfisketurism är naturligtvis positivt men baksidan av detta har blivit nedskräpning och onödigt slitage på naturen vid populära sportfiskevatten. Därmed ökar även kostnader för att städa upp. Mest problematisk är det med känsliga fjällvatten som exempelvis på Sandåslandet. Kvoterade fiskevatten och Länsstyrelsens försök med laxplomber i Lainioälven under sommaren är två sätt att minska fisketryck och slitage.

– Länsstyrelsen blir ofta beskylld för att inte städa upp vid de vatten där fiske upplåts men det är en orimlig uppgift med enorma kostnader som inte kan täckas av fiskekortsintäkter då länsstyrelsen får mindre än 17 % av intäkterna från fiskekortsförsäljningen, säger Dan Blomkvist.
– Vill vi ha kvar orörd natur är det var och ens ansvar att ta med soporna hem, det är ohört irriterande att komma till en nedskräpad plats, kommenterar Torleif Eriksson, fjällfiskeansvarig för Västerbottens län.
Sportfiskarna ser det naturligtvis som en självklar del av sportfisket att man försöker minimera vår påverkan på naturen. Det omfattar allt från att inte skräpa ner, följa fiskeregler och att inte behålla för mycket fisk, till att följa reglerna för allemansrätten och för naturreservat. Fortsätter de stabila laxuppgångarna i Norrlandsälvarna kommer vi att få en laxfiskeboom som ökar trycket på naturen i älvdalarna. Detta ställer stora krav både på oss sportfiskare och på den infrastruktur som omger fisket.

Missa inte Fiskejournalens sajt – WWW.FJALLTIPS.SE – där kan du läsa råd och tips om vad du bör tänka på och hur du ska uppföra dig för allas trevnad.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta