Nedskräpning vid populära fjällvatten ökar

nedskräpning i fjällen

I somras hittade Fiskejournalens webbredaktör Mathias Larsson denna skräphög i Kirunafjällen. (Foto: Mathias Larsson)

Sportfiskarna: Ett ökande antal sportfisketurister vid populära fjällfiskevatten sliter på naturen och lämnar stora mängder sopor efter sig.
Tillsynsmän från länsstyrelsen i Norrbotten har i år plockat stora mängder skräp i fjällen.  Braskande reportage i fiskemedia och ökande laxtillgång leder till en ökande ström av sportfiskare till heta fjällvattnen, speciellt från Finland.
– Ökad exponering av specifika fiskevatten via tv, fisketidningar och internetforum leder till snabbt ökade fisketryck på dessa heta platser och därmed större slitage, uttag av fisk och nedskräpning. Ökad användning av flyg, snöskotrar och olagliga fyrhjulingar innebär att det är lätt att ta med sig mer utrustning till svårtillgängliga platser, vilket då ökar ansvaret att även ta hem soporna, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Mer sportfisketurism är naturligtvis positivt men baksidan av detta har blivit nedskräpning och onödigt slitage på naturen vid populära sportfiskevatten. Därmed ökar även kostnader för att städa upp. Mest problematisk är det med känsliga fjällvatten som exempelvis på Sandåslandet. Kvoterade fiskevatten och Länsstyrelsens försök med laxplomber i Lainioälven under sommaren är två sätt att minska fisketryck och slitage.
– Länsstyrelsen blir ofta beskylld för att inte städa upp vid de vatten där fiske upplåts men det är en orimlig uppgift med enorma kostnader som inte kan täckas av fiskekortsintäkter då länsstyrelsen får mindre än 17 % av intäkterna från fiskekortsförsäljningen, säger Dan Blomkvist.
– Vill vi ha kvar orörd natur är det var och ens ansvar att ta med soporna hem, det är ohört irriterande att komma till en nedskräpad plats, kommenterar Torleif Eriksson, fjällfiskeansvarig för Västerbottens län.
Sportfiskarna ser det naturligtvis som en självklar del av sportfisket att man försöker minimera vår påverkan på naturen. Det omfattar allt från att inte skräpa ner, följa fiskeregler och att inte behålla för mycket fisk, till att följa reglerna för allemansrätten och för naturreservat. Fortsätter de stabila laxuppgångarna i Norrlandsälvarna kommer vi att få en laxfiskeboom som ökar trycket på naturen i älvdalarna. Detta ställer stora krav både på oss sportfiskare och på den infrastruktur som omger fisket.

Missa inte Fiskejournalens sajt – WWW.FJALLTIPS.SE – där kan du läsa råd och tips om vad du bör tänka på och hur du ska uppföra dig för allas trevnad.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...