Målsättningen var att fånga lite plattfisk och någon enstaka havsöring. Men det blev i stället något i hästväg för Markus Kråkmo när han isfiskade i Nordvika. Upp kom nämligen en hälleflundra på 70 kilo. " /> Nej det var ingen öring – utan en hälleflundra på 70 kilo | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Här sätts den fantastiska fångsten tillbaka. Se hela klippet längst ned i artikeln. Foto: Privat
Nej det var ingen öring – utan en hälleflundra på 70 kilo

Målsättningen var att fånga lite plattfisk och någon enstaka havsöring. Men det blev i stället något i hästväg för Markus Kråkmo när han isfiskade i Nordvika. Upp kom nämligen en hälleflundra på 70 kilo.

Kanske har ni varit med om det själva – att en stor fisk inte fattar att den är i fara och knappt gör motstånd fast den sitter fast på kroken. Norrmannen Markus Kråkmo kände visserligen att det var något stort han fått på kroken när han fiskade i Skjerstadfjorden, men han kunde inte ana att det var en 170 centimeter lång hälleflundra i slutet av linan. Den gjorde nämligen inte något större väsen av sig förrän den nästan var helt uppe vid hålet – då insåg den plötsligt allvaret och bjöd Markus Kråkmo på en rejäl batalj.

Han var egentligen på väg att packa ihop grejerna när fisken högg, men fick skjuta upp hemresan eftersom hälleflundran inte tänkte följa med. Efter otaliga rusningar och nästan en timmes kamp gled den dock upp över iskanten. Efter fotografering och mätning fick den återvända till havet, och fångstmannen kunde slutkörd andas ut.

Det blev alltså varken havsöring eller torsk denna dag, utan i stället en fångst som nu vandrar runt i nordisk fiskemedia.

– En helt vild upplevelse, och definitivt en av mina topp tre fiskeupplevelser så här långt, berättar Markus Kråkmo för norska Fiskeavisen.

Hela storyn hittar ni här!

Här nedan kan ni även se fisken i dess fulla storlek under återutsättningen.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta