Nej till nytt kraftverk

Ladvattenån – nu räddad från vattenkraft. (Foto: Älvräddarna)

I en dom meddelad 24 januari lämnade mark- och miljödomstolen sitt beslut: Ansökan om anläggande av ett nytt kraftverk ska avvisas. Älvräddarnas ordförande Christer Borg, som deltog i huvudförhandlingen i mark- och miljööverdomstolen menar att detta kommer att betyda mycket för våra strömmande vattenmiljöer framöver.
Företaget Elpatron AB ansökte om att få bygga ett helt nytt kraftverk i Ladvattenån i Kramfors kommun. Första instans, mark- och miljödomstolen lämnades tillstånd. Älvräddarna och Kammarkollegiet överklagade till mark- och miljööverdomstolen, som nu gett besked: Det får inte byggas något nytt kraftverk i Ladvattenån.
– Det är givetvis oerhört glädjande i sak att vi slipper ännu ett av dessa miljöförstörande kraftverk, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Men det viktigaste är att EU:s vattendirektiv nu får en helt annan status, vilket kommer att påverka domar framöver till miljöns fördel, fortsätter Christer.
I domen säger domstolen att de normer som vattenmyndigheterna utfärdar ska gälla; att myndigheter som exempelvis domstolar är skyldiga att se till att vattendirektivet genomförs på rätt sätt i Sverige, och att ansökningar om vattenkraftsverk ska visa att de inte påverkar den ekologiska statusen på ett sådant sätt att normerna inte uppfylls, i annat fall ska ansökningarna avvisas.
– Eftersom domen är prejudicerande kommer detta att få genomslag på alla domar framöver där någon vill bygga kraftverk. Bevisbördan läggs nu på sökande att visa detta, vilket i praktiken inte gällt hittills, eftersom domstolarna tidigare ignorerat vattendirektivets krav, avslutar Christer Borg.
Här kan du läsa en analys av domen och ladda även ladda ner den.
Vill du läsa tidigare notiser om vattenkraft? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...