[/caption] " /> Nej till vattenkraftverk i Lungsjöån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nej till vattenkraftverk i Lungsjöån

– Jag har väldigt svårt att se vad kraftverket kommer att förstöra, säger Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförening. Något varken Kammarkollegiet eller Falu kommun håller med om.

Lungsjöån rinner genom dalakommunerna Rättvik, Leksand och Falun. I en fors i närheten av Enviken vill Håbo Vindkraft anlägga ett vattenkraftverk. Sedan tidigare har Kammarkollegiet dömt ut ansäkan – och säger även Falu kommun nej.
Fiskejournalen har tidigare berättat om hur Håbo vindkraft har anlitat Walter Johansson, Svensk Vattenkraftförening, för att driva frågan om utbyggnad av Lungsjöån. Då yttrade Johansson orden ”Vattenkraft är vår mest miljövänliga energikälla” i ett försök att övertyga kommuner och remissinstanser om der förträffliga med att bygga ett nytt minikraftverk i Lungsjöån. Ett utspel som varken Kammarkollegiet eller Falu kommun verkar ha fallit till föga för. Kammarkollegiet dömde nyligen ut Håbo Vindkrafts ansökan i ett yttrande till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Nu gör även Falu kommun samma bedömning och säger bestämt nej. De menar att miljökonsekvenserna är på tok för stora i förhållande till den begränsade energinytta ett kraftverk medför.

”Ån och dess omgivningar har vid tidigare inventeringar konstaterats ha höga naturvärden. Den är öringförande även om beståndet bedöms vara svagt. Andra arter är abborre, elritsa, gädda, mört, nejonöga och stensimpa. Utter förekommer permanent.”
Läs tidigare notiser om Lungsjöån.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta