Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Niclas vann Meterligan

Här poserar Niclas Andersson med en av de 32 meter gädda han anmälde till 100-klubben under 2011.

2011 års upplaga av Meterligan är avslutad. Niclas Andersson från Mockfjärd vann och blev dessutom den första titelförsvararen i tävlingens historia. Han har nu vunnit 2011, 2010 och hamnade på en andraplats 2009. Med drygt 32 meter gädda kan vi konstatera en värdig vinnare av Meterligan 2011.
Årets Meterligan började med ett ordentligt ryck av Jarmo Kuisma. Många trodde nog att tävlingen var avgjord redan innan isen släppt greppet om sjöar och älvar. Niclas Andersson ville annat och med en strid ström av gäddor malde han till slut ner allt motstånd. Han segrade till slut med drygt tre meter tillgodo på tvåan Jarmo Kuisma.
De allra flesta av Niclas anmälda gäddor är fångade vid flötestrolling med mört som bete. Österdalälven har varit det mest givande vattnet, men han gör även nedslag i sjöarna Tansen, Hovran och Vikasjön.

På de senaste tre åren har Niclas två förstaplatser och en andraplats, ett imponerande facit. Återstår att se om någon rår på titelförsvararen i 2012-års Meterligan.
Top tre i Meterligan 2011:
1:a Niclas Andersson, 3226 centimeter
2:a Jarmo Kuisma, 2907 centimeter
3:a Daniel Håkansson, 2785 centimeter
Här hittar du hela listan.
Morgan Fihn


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta