Nils fångade megagädda

Nils Gabsa njuter sin väldiga vårgädda. Foto: Nils Gabsa

Under ett svårfiskat gäddpass i Holland fick Nils Gabsa ett försiktigt hugg. Därefter blev det minst sagt dramatiskt. Gäddan gav sig av i en vildsint rusning och efter en spännande kamp kunde Nils och kompisarna Claes Claesson och Marten Laciny bevittna en riktig drömgädda i håvnätet. Innan den väldiga fisken fick simma vidare hade måttbandet visat 131,5 centimeter!

Gäddfisket i Holland imponerar och rapporterna om enorma fiskar är många. Kanske kan det delvis bero på att gäddorna fredas under leken.
Nils, Claes och Marten gjorde en gemensam satsning i slutet av mars precis innan fredningen tog vid. Siktet var inställt på riktigt stor gädda och samtliga var väl medvetna om hur svårflörtade marsgäddorna kan vara. Fisket inleddes också segt. Men så plötsligt fick Nils ett försiktigt hugg på en guldgrön Mcrubber Junior.

”Håven!”, ropade jag när jag såg den enorma gäddan passera båten

– Gäddan verkade inte särskilt stor och jag var bara glad över att få fisk. Men så märkte jag att den hela tiden hade simmat i min riktning. ”Håven!”, ropade jag när jag såg den enorma gäddan passera båten. Den tog nästan 30 meter lina utan att ens notera mig! Efter en riktigt tuff kamp kom den till slut inom räckhåll för håven och när den låg i maskorna kunde vi knappt tro våra ögon – hon var ett monster!

”Den tog nästan 30 meter lina utan att ens notera mig!”

Gäddan mätte 131,5 centimeter, berättar den luttrade storfiskaren vars tidigare personbästa var 129 centimeter.

Foto: Nils Gabsa

En vän i en närliggande båt kom förbi för att ta bilder. När gäddan hölls fram så sprattlade den så kraftigt att den inte gick att hålla. Ett högljutt plask blev det sista minnet från deras mäktiga möte.

”Det är vanligtvis inte så jag släpper tillbaka mina fiskar, men jag kan faktiskt inte föreställa mig ett bättre avsked”

– Vi blev helt summa och behövde några sekunder för att inse vad som just hade hänt. Det är vanligtvis inte så jag släpper tillbaka mina fiskar, men jag kan faktiskt inte föreställa mig ett bättre avsked, hälsar Nils.

Foto: Bertus Rozemeijer

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Håll koll på dina “hotspots”

Med en Garmin Tactix Charlie runt handleden behöver du inte vara orolig för för att du ska missa något. Multisportklockan har både GPS och GLONASS-mottagare, topografiska kartor pulsmätare och 46 inbyggda appar. När du parat ihop Charlie med en kompatibel smartphone kan du ta emot samtal, SMS, e-mail, kalenderaviseringar och notifikationer direkt på handleden. Infattning

Vithaj chockar fiskare

Här ser du en fantastisk uppvisning av en krokad vithaj utanför den amerikanska östkusten. Förvånade turister kunde först se sin fångst ätas upp – och därefter syna en hoppande vithaj!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Digitalt ytbete filmar huggen

Eco-Popper är en filmande popper som uppges vara världens första digitala bete. Uppkopplingen sker trådlöst till mobil eller platta så fort betet kommer i vattnet. Men glöm inte tafsen – prislappen ligger en bit över 200 dollar.

Båtar och bananer – sanningen!

Att bananen är den ”förbjudna frukten” ombord vet vi ju alla. Men hur kommer det sig att en till synes oskyldig liten gul frukt kan skapa sådana rubriker? Här har du fyra teorier! Gord Pyzer på tidningen Outdoor Canada skrev i förra veckan en uppmärksammad artikel. Man kan säga att ämnesvalet i Gords text delar

Låga böter för laxsvindleri

En dansk fiskgrossist märkte om 174 ton lax från Polen så att den såg ut att komma från Danmark. Fisken exporterades därefter till Australien och inbringade en vinst på 793 000 danska kronor. Fusket avslöjades och den svindlande grossisten dömdes till 2500 kronor i böter, vilket är en bråkdel av vad åklagaren yrkade på.

Störs torsken när du gasar?

Hur påverkas fiskar och andra djur av bullrande motorer från fritidsbåtar? Projekt 8-fjordar har intervjuat marinbiologen Mathias Andersson från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Olssons Fiske expanderar i Tibro

Genom att expandera och flytta hela verksamheten till nya lokaler påbörjar Olssons Fiske en ny epok. Satsningen i Tibro drar igång i höst och kommer att ge en butiksyta på över 1500 kvadratmeter. – Det här gör att vi kan öka sortimentet och vi är både stolta och glada, hälsar Nicklas Lundh, VD på Olssons

En guide till världens hajar

Visste du att det i genomsnitt upptäcks tio nya hajarter varje år? Eller att 15 hajarter har rapporterats i svenska vatten och att en av dessa kan bli 400 år? Marinbiologen David Bernvis senaste bok Guide till världens hajar är fylld av spännande fakta om dessa missförstådda och fascinerande djur.

Jaktiahandlare bygger upplevelsecentrum utanför Jönköping

Jaktiahandlaren i Jönköping storsatsar. Christian Larsson bygger ny jätteanläggning, som blir ett upplevelsecentrum med stor butik och omfattande fiskeavdelning. – Det är norra Europas största satsning för jakt, hund, skytte och fiske. Det blir också en restaurang och totalt är ytan 7 000 kvadratmeter, berättar Christian Larsson. Den till ytan stora anläggningen kommer ha ett

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...