" /> Nils fångade megagädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Nils Gabsa njuter sin väldiga vårgädda. Foto: Nils Gabsa
Nils fångade megagädda

Under ett svårfiskat gäddpass i Holland fick Nils Gabsa ett försiktigt hugg. Därefter blev det minst sagt dramatiskt. Gäddan gav sig av i en vildsint rusning och efter en spännande kamp kunde Nils och kompisarna Claes Claesson och Marten Laciny bevittna en riktig drömgädda i håvnätet. Innan den väldiga fisken fick simma vidare hade måttbandet visat 131,5 centimeter!

Gäddfisket i Holland imponerar och rapporterna om enorma fiskar är många. Kanske kan det delvis bero på att gäddorna fredas under leken.
Nils, Claes och Marten gjorde en gemensam satsning i slutet av mars precis innan fredningen tog vid. Siktet var inställt på riktigt stor gädda och samtliga var väl medvetna om hur svårflörtade marsgäddorna kan vara. Fisket inleddes också segt. Men så plötsligt fick Nils ett försiktigt hugg på en guldgrön Mcrubber Junior.

”Håven!”, ropade jag när jag såg den enorma gäddan passera båten

– Gäddan verkade inte särskilt stor och jag var bara glad över att få fisk. Men så märkte jag att den hela tiden hade simmat i min riktning. ”Håven!”, ropade jag när jag såg den enorma gäddan passera båten. Den tog nästan 30 meter lina utan att ens notera mig! Efter en riktigt tuff kamp kom den till slut inom räckhåll för håven och när den låg i maskorna kunde vi knappt tro våra ögon – hon var ett monster!

”Den tog nästan 30 meter lina utan att ens notera mig!”

Gäddan mätte 131,5 centimeter, berättar den luttrade storfiskaren vars tidigare personbästa var 129 centimeter.

Foto: Nils Gabsa

En vän i en närliggande båt kom förbi för att ta bilder. När gäddan hölls fram så sprattlade den så kraftigt att den inte gick att hålla. Ett högljutt plask blev det sista minnet från deras mäktiga möte.

”Det är vanligtvis inte så jag släpper tillbaka mina fiskar, men jag kan faktiskt inte föreställa mig ett bättre avsked”

– Vi blev helt summa och behövde några sekunder för att inse vad som just hade hänt. Det är vanligtvis inte så jag släpper tillbaka mina fiskar, men jag kan faktiskt inte föreställa mig ett bättre avsked, hälsar Nils.

Foto: Bertus Rozemeijer

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
42 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta