Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nilsson Kraft AB dömda

Gävle tingsrätt menar att personalen på Nilssons Kraft i flera fall handlat med ”likgiltighetsuppsåt”. Trots att personalen var medveten om skador på miljön och vad tillstånden krävde, gjordes inget åt situationen. (Foto: Göran Johansson)

I juli 2010 polisanmäldes Nilsson Kraft AB av Älvräddarna för förmodat miljöbrott. Nu har dom fallit och Nilsson Kraft AB ska betala 450 000 kronor i företagsbot. Domen är skarpt skriven och domstolen menar att det är fråga om ”likgiltighetsuppsåt” i flera av de 5 åtalspunkterna.
Vattenkraft påverkar biologisk mångfald på ett mycket betydande sätt. Därför är vattenverksamheter alltid förknippade med olika villkor för att i möjligaste mån minimera de oundvikliga skadorna på miljön. När Nilsson Kraft AB i juli 2010 torrlade en lång sträcka i Gavleån, var det naturligt för Älvräddarna att polisanmäla händelsen.

– Den nivåvakt som enligt villkoren skulle stänga Nilsson Krafts kraftverk vid låga flöden i Gavleån såg inte ut att någonsin ha varit inkopplad. Dessutom upptäckte vi vid samkörning av olika register att torrläggning hänt i princip varenda sommar sedan kraftverket togs i drift i början av 2000‐talet, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Trots att Nilsson Kraft AB dömts för miljöbrott och misskött flera av sina anläggningar under många år, har bolaget ändå fått så kallade elcertifikat för sin produktion. Älvräddarna har i remissyttrande till regeringen krävt att elcertifikaten, som ska gynna förnybar elproduktion, ska kopplas till att miljöåtgärder genomförs i vattenkraftverken.
– Att bolag dessutom kan få elcertifikat trots att man uppenbarligen inte är lämplig som verksamhetsägare är en skandal, avslutar Christer Borg.
Här hittar du mer information om Älvräddarna.
Läs tidigare notiser om Nilssons Kraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta