Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nilssons Kraft åtalas

Nilssons Kraft, med flera kraftverk i Gävle-trakten, kan åtalas för fiskdöden i Gavleån. Ett beslut som hälsas med tillfredställelse av Älvräddarna som polisanmält företaget.
Under förra sommarens värmebölja torrlades Gavleån i Gävle och mängder av fisk dog. Huvudorsaken var en trasig nivåvakt i ett av Nilssons kraftverk. Älvräddarna polisanmälde händelsen och nu riskerar Nilssons Kraft åtal för miljöbrott, otillåten miljöverksamhet och försvårande av miljökontroll. Anmälan omfattade även en del andra brott som kraftföretaget gjort sig skyldigt till.
Men utredningen i sin hand erbjöd åklagaren kraftverksägaren, Per Nilsson, att slippa åtal om han betalade en företagsbot på 350 000 kronor. Detta avvisades dock av Per Nilsson, som inte tycks förstå allvaret i brotten och anser att boten ”saknar proportioner”.
Eftersom Nilsson inte vill betala boten riskerar han nu i stället att ställas inför rätta. Älvräddarna tycker det är positivt att åklagaren drivit på i frågan och menar att det är viktigt att samhället markerar att kraftföretag inte får vara hur slarviga som helst.
Svenne Andersson

Slarv i kraftverken och dålig utrustning leder ibland till att älvfåror torrläggs. Nu riskar Nilssons Kraft åtal.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta