Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nilssons Kraft åtalas

Nilssons Kraft, med flera kraftverk i Gävle-trakten, kan åtalas för fiskdöden i Gavleån. Ett beslut som hälsas med tillfredställelse av Älvräddarna som polisanmält företaget.
Under förra sommarens värmebölja torrlades Gavleån i Gävle och mängder av fisk dog. Huvudorsaken var en trasig nivåvakt i ett av Nilssons kraftverk. Älvräddarna polisanmälde händelsen och nu riskerar Nilssons Kraft åtal för miljöbrott, otillåten miljöverksamhet och försvårande av miljökontroll. Anmälan omfattade även en del andra brott som kraftföretaget gjort sig skyldigt till.
Men utredningen i sin hand erbjöd åklagaren kraftverksägaren, Per Nilsson, att slippa åtal om han betalade en företagsbot på 350 000 kronor. Detta avvisades dock av Per Nilsson, som inte tycks förstå allvaret i brotten och anser att boten ”saknar proportioner”.
Eftersom Nilsson inte vill betala boten riskerar han nu i stället att ställas inför rätta. Älvräddarna tycker det är positivt att åklagaren drivit på i frågan och menar att det är viktigt att samhället markerar att kraftföretag inte får vara hur slarviga som helst.
Svenne Andersson

Slarv i kraftverken och dålig utrustning leder ibland till att älvfåror torrläggs. Nu riskar Nilssons Kraft åtal.

Relaterad nyhet från din region
51 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta