Nja, till skydd av tonfisk

EU har äntligen tagit sig samman och rekommenderar att handeln med blåfenad tonfisk stoppas. Men det är ett beslut med många reservationer och kryphål.
Den blåfenad tonfisken, som för 50-60 år sedan var en vanlig syn i svenska farvatten, har fiskats ner till en bråkdel av sin forna status. Största skulden har japaner som dammsuger all världens fiskmarknad på tonfisk för att få till sin sushi. Tyvärr är många av EU:s medlemsstater medskyldiga till tonfiskens haveri, till exempel de stora fiskenationerna Spanien och Portugal, men även Italien som ägnar sig åt rena rovfisket på lekvandrande blåfenstuna.
I slutet av den här månaden har CITES (konventionen mot internationell handel med hotade arter) möte i Qatar. Efter mycket vånda har EU beslutat att rekommendera att tonfisken förs upp på CITES-listan. Men man lämnar kryphål, bl a för småskaligt fiske (Italien?) och för att handelsförbudet ska träda i kraft först nästa år. Beslutet har därför fått kritik, bland annat från Greenpeace:
– I motsats till USA och andra länder, väljer EU att skjuta upp handelsförbudet till nästa år. Det enda man uppnår med detta är att ge fiskeindustrin mer tid att sälja årets fångst, säger Saskia Richartz på Greenpeace.

Beståndet av blåfenad tonfisk har minskat till katastrofalt låga nivåer.

Beståndet av blåfenad tonfisk har minskat till katastrofalt låga nivåer.

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...