Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den här satellitbilden har ryska Greenpeace släppt. Till höger syns utsläppet från en flod.
Nödrop från fiskeparadiset – massor av döda havsdjur

Den ryska halvön Kamtjatka är känd för att vara ett av jordens vackraste fiskeparadis. Nu kommer rapporter om att enorma mängder av fisk och andra vattenvarelser flyter upp på stränderna.

Flera medier rapporterar om upptäckten på Khalaktyrsky, en av Kamtjatkahalvöns vulkanstränder. Redan för flera veckor sedan upptäckte lokalbefolkning av det var något fel med vattnet, och de senaste dagarna har det sköljts upp drivor med fiskar, bläckfiskar, krabbor och andra vattendjur.

Mätningar i vattnet visar på höga halter av fenol och olja, rapporterar Siberian Times. En teori är att massdöden orsakats av en militärövning i området. Ryska Greenpeace sprider nu bilder som visar hur gulaktigt vatten rinner ut i havet från ett vattendrag.
”Omfattningen av den här föroreningen vet vi inte än, men det faktum att döda djur flyter upp längs hela kusten bekräftar att det är mycket allvarligt, skriver Greenpeace i en kommentar.”

Relaterad nyhet från din region
42 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta