Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den här satellitbilden har ryska Greenpeace släppt. Till höger syns utsläppet från en flod.
Nödrop från fiskeparadiset – massor av döda havsdjur

Den ryska halvön Kamtjatka är känd för att vara ett av jordens vackraste fiskeparadis. Nu kommer rapporter om att enorma mängder av fisk och andra vattenvarelser flyter upp på stränderna.

Flera medier rapporterar om upptäckten på Khalaktyrsky, en av Kamtjatkahalvöns vulkanstränder. Redan för flera veckor sedan upptäckte lokalbefolkning av det var något fel med vattnet, och de senaste dagarna har det sköljts upp drivor med fiskar, bläckfiskar, krabbor och andra vattendjur.

Mätningar i vattnet visar på höga halter av fenol och olja, rapporterar Siberian Times. En teori är att massdöden orsakats av en militärövning i området. Ryska Greenpeace sprider nu bilder som visar hur gulaktigt vatten rinner ut i havet från ett vattendrag.
”Omfattningen av den här föroreningen vet vi inte än, men det faktum att döda djur flyter upp längs hela kusten bekräftar att det är mycket allvarligt, skriver Greenpeace i en kommentar.”

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta