Tara River i Montenegro, som är känd för att vara en av Europas vackraste älvar, kan offras på kapitalismens altare. " /> Nödrop från Montenegro – kraftverk byggs i fiskeparadis | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Just nu byggs det vägar för att kunna påbörja kraftverket. Foto: Velibor Caki Ivanovic
Nödrop från Montenegro – kraftverk byggs i fiskeparadis

Tara River i Montenegro, som är känd för att vara en av Europas vackraste älvar, kan offras på kapitalismens altare.
Just nu håller nämligen ett kraftverk på att planeras i de övre delarna av fiskeparadiset. Hur omfattande kraftverket blir och vilka konsekvenserna blir för vattendraget återstår att se, men journalisten och lokala fiskeguiden Velibor Caki Ivanovic vädjar till omvärlden att fördöma det som händer.

– De dödar just nu denna vackra älv för att kunna göra privata affärer, säger han till Fiskejournalen.

Velibor och andra miljövänner är chockade eftersom de trodde att Tara var skyddad från kraftverksbyggen genom UNESCO, och han säger att Montenegros parlament redan signerat en överenskommelse som förbjuder den här typen av exploateringar. Enligt Velibor, som länge varit en av älvens beskyddare, så är det Montenegros regering som lånat stora summor av en kinesisk bank för att kunna ha råd med bygget. Just nu håller kinesiska entreprenörer på att bygga vägar och annan infrastruktur i området för att kunna fullfölja kraftverksbygget.

– Hela proceduren är korrumperad. Två av älvens flugfiskesträckor finns bara några kilometer nedströms bygget, säger en förtvivlad Velibor Caki Ivanovic.

Tre av de mest eftertraktade fiskarterna i Tara är brunöring, harr och den sällsynt förekommande donaulaxen. Fiskejournalen kommer att följa händelseutvecklingen.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta