Ströms Vattudal i Strömsunds kommun har varit vida känt som storöringens rike. Nu är vattendraget känt för något helt annat i sportfiskekretsar – nämligen sjukdomar, rymningar från odlingar och fiskbrist. " />
Annons
Nödrop från Vattudalen: "Öringen är försvunnen" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
En sjuk öring, som är en av väldigt få fiskar som passerat kraftverket i Bågede. Foto: Fiskdata
Nödrop från Vattudalen: "Öringen är försvunnen"

Ströms Vattudal i Strömsunds kommun har varit vida känt som storöringens rike. Nu är vattendraget känt för något helt annat i sportfiskekretsar – nämligen sjukdomar, rymningar från odlingar och fiskbrist.

Fiskejournalen har genom åren berättat om händelseutvecklingen i Ströms Vattudal, både kring rymningarna och sjukdomsutbrotten vid fiskodlingen i Äspnäs, men även hur den omtalade stammen av Bågede-öring tynat bort.

Nu är gränsen nådd, anser flera sportfiskare och naturvänner. De vänder sig direkt till de styrande politikerna i Strömsunds kommun och efterlyser åtgärder.

– Vi har ringt runt till folk längs sjön, och det är samma besked överallt. Öringen är borta, inte bara de stora, utan även de små har minskat kraftigt, säger Charlie Fredriksson i fiskeklubben Jamttrollarna.

Han konstaterar att något måste ha hänt med sjön under lång tid. Enligt honom vittnar dessutom många ortsbor om förorenat vatten, ny sorts bottenväxtlighet, flytande sjok av döda alger, påväxt på båtar med mera. Det rapporteras även observationer av fisk med svampangripna huvuden, både öring, sik och regnbåge.

– Detta har ansetts vara ett av Sveriges bästa och mest attraktiva storöringsvatten. Inte minst under åren 2000–2012 då många öringar i storleken 5–10 kilo fångades. Från 2013 har emellertid öringsfångsterna efterhand minskat fram till sommaren 2018 då vi har kännedom om endast en stycken fångad öring över 5 kilo, skriver han i ett öppet brev till kommunstyrelsen i Strömsund.

Några orsaker som han själv anger är konsekvenserna/utsläppen från kassodlingen i Ströms Vattudal, som Fiskejournalen skrivit flera gånger om i samband med rymningar och sjukdomsutbrott.

– Den enorma kassodlingen är den enda möjliga orsaken till öringsbeståndets kollaps, skriver Charlie Fredriksson i ett öppet brev till kommunstyrelsen i Strömsund.

Han undrar hur detta ska påverka Strömsund som besöksmål, och ifrågasätter om kommunen verkligen kan marknadsföra sig som en fiskekommun om trenden fortsätter.

Läs fler nyheter från Jämtland:

https://www.fiskejournalen.se/beslutet-om-langforsen-hyllas-hopp-om-trendbrott/

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin största spinnfångade gös någonsin. Foto: Privat
Tommy gör det igen – drog årets största gös

De tunga gösarna fortsätter att rapporteras in. Nu är det dags att applådera Tommy Blomander igen, eftersom han lyckats fånga sin största spinnfiskade gös någonsin.

Ingen fångar fler storgösar i Sverige än Tommy Blomander, och när han sätter personliga rekord så vet vi att det gungar till ordentligt i listorna.

– Jag var ute på ett nattpass och efter 4 timmar hade jag inte fått ett enda napp. Sedan började gösen att vakna till och efter att jag fått fem supersize-gösar (90 centimeter) fick jag se en troligtvis större fisk på min livescope. Efter att ha kastat min Rapala peto 14 cirka tio gånger på den så kom det ett brutalt hugg i spöet som höll på att slita det ur nävarna på mig, berättar Tommy för Fiskejournalen.

Det som hade huggit var alltså en gös på hela 11,38 kilo och 98 centimeter.
– Jag trodde faktiskt att den var ännu större. Grymt bred över nacken och min största spinnfiskade. Totalt blev det sju supersize-gösar denna natt, ett magiskt fiske, konstaterar en nöjd Tommy Blomander.
Vi på Fiskejournalen gör som vanligt – alltså lyfter på hattarna och gratulerar till en enorm fisk.

Du kanske även gillar detta