Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Nöjd vinnare i Abborrträsk

Ett vinnande gäng! Från vänster: Mikael Johansson, Ebbe Olsson, Pelle Johansson och Morgan Holgersson. (Foto: Angelica Hemlin)

Kommer du ihåg fjolårets stora sommartävling där man kunde vinna ett isfiskeäventyr i Abborrträsk? Pelle Johansson från Trollhättan blev den lycklige vinnaren och i helgen var det dags att åka norrut. Tillsammans med sonen Mikael och de två fiskepolarna Morgan Holgersson och Ebbe Olsson fick han uppleva sitt livs bästa rödingfiske på isarna utanför Arvidsjaur.
En envis nordanvind gjorde fisken svårtrugad, men med korv och lever som agn frestades de röda bjässarna till slut att hugga. Och som sig bör var det vinnaren själv som lyckades bäst på isen, med många granna rödingar på sitt samvete.
– Det här har verkligen varit en fantastisk helg, konstaterade en nöjd Pelle innan tåget vände söderut på söndagskvällen.
Angelica Hemlin

Håll utkik efter fler tävlingar framöver, nästa gång kanske det är du som blir den lycklige vinnaren.
Vill du se filmer från det galna rödingfisket i Abborrträsk så kan du göra det här.
Här läser du mer om fiskeäventyren med Abborrträsk Natursafari.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta