Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
En bild från det svenska tonfiskprojektet. Foto: Fredrik Aremyr
Noll för Sverige – så mycket tonfisk får Norge fiska

Många hoppas att det ska öppnas för ett riktat fiske efter tonfisk även i Sverige. Än så länge är dock kvoten noll, till skillnad mot Norge där det nu står klart att landets kvot blir 315 ton under 2021.

Det är samma nivå som Norge hade förra året, och både yrkesfisket, sportfisket och forskningen kommer att få sin beskärda del. 15 ton är avsatt till bifångst, 10 ton för märkningsfiske/sportfiske, 18 ton till landbaserad forskning och resterande till yrkesfisket.
– Tonfisken är mycket populär och kallas för havets Ferrari, eftersom den uppnår både en hög fart och ett högt pris. Det är viktigt att vi också 2021 har en generös kvot och kan fiska med lika många fartyg som 2020. Det gör oss rustade att fiska hela den norska kvoten, säger fiskeriministern Odd Emil Ingebrigtsen i ett pressmeddelande.

Huruvida Sverige i framtiden ska få en kvot är en politisk och förvaltningsteknisk fråga. Tonfisken är fredad i Sverige, och om den ska upplåtas för sportfiske så måste Sverige först förhandla till sig en nationell kvot via EU-kommissionen och sedan besluta om nationell fördelning.
Här kan du läsa mer om den norska kvoten.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta