Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nolltolerans mot tjuvfiske

Tjuvfiskade torskar. Sedan två år tillbaka är allt slags torskfiske förbjudet inom Västkustens ”Åtta fjordar”. Detta för att kunna rädda de allvarligt decimerade lokala bestånden.

Inom gränserna för västkustprojektet ”Åtta fjordar”, är allt fiske av torsk, bleka och kolja förbjudet. Att förbudet efterlevs, ser länsstyrelsens tillsyningsmän och polisen till. Senast i veckan åkte några fiskare fast.
Sedan två år tillbaka råder ett totalförbud av allt fiske efter kolja, torsk och bleka inom det område på Västkusten som kallas Åtta fjordar. Denna åtgärd anses nödvändig för att kunna rädda de fragment av dessa fiskpopulationer som återstår. Förbudet gäller såväl yrkesfiske som husbehovsfiske och sportfiske.

– I detta senaste fall av tjuvfiske, fick vi in ett tips. Eftersom sjöpolisen var i närheten, åkte vi dit för att kolla. Mycket riktigt stod två fiskare där, tillsammans med en hink full av torsk, säger tillsyningsman Björn Gustavsson.
Det kanske kan verka futtigt att rycka ut för sju döda torskar, men fisketillsynen har i första hand ett informerande syfte.
– Alla kanske inte har kunskap om att det numera råder ett förbud. Därför är vi extra noga med tillsynen. Ju mer vi syns och snackar med folk, desto snabbare sprider sig budskapet. På så sätt har vi en chans att rädda dessa hotade fiskbestånd för framtiden, säger Björn Gustavsson.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta