Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nolltolerans mot tjuvfiske

Tjuvfiskade torskar. Sedan två år tillbaka är allt slags torskfiske förbjudet inom Västkustens ”Åtta fjordar”. Detta för att kunna rädda de allvarligt decimerade lokala bestånden.

Inom gränserna för västkustprojektet ”Åtta fjordar”, är allt fiske av torsk, bleka och kolja förbjudet. Att förbudet efterlevs, ser länsstyrelsens tillsyningsmän och polisen till. Senast i veckan åkte några fiskare fast.
Sedan två år tillbaka råder ett totalförbud av allt fiske efter kolja, torsk och bleka inom det område på Västkusten som kallas Åtta fjordar. Denna åtgärd anses nödvändig för att kunna rädda de fragment av dessa fiskpopulationer som återstår. Förbudet gäller såväl yrkesfiske som husbehovsfiske och sportfiske.

– I detta senaste fall av tjuvfiske, fick vi in ett tips. Eftersom sjöpolisen var i närheten, åkte vi dit för att kolla. Mycket riktigt stod två fiskare där, tillsammans med en hink full av torsk, säger tillsyningsman Björn Gustavsson.
Det kanske kan verka futtigt att rycka ut för sju döda torskar, men fisketillsynen har i första hand ett informerande syfte.
– Alla kanske inte har kunskap om att det numera råder ett förbud. Därför är vi extra noga med tillsynen. Ju mer vi syns och snackar med folk, desto snabbare sprider sig budskapet. På så sätt har vi en chans att rädda dessa hotade fiskbestånd för framtiden, säger Björn Gustavsson.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta