Har ni sett filmen ”Många bäckar små”? Om inte, så rekommenderar vi att ni gör det via länken nedan. Det handlar om föredömliga Nordanstigs kommun, som storsatsar på att återställa vattendrag. " /> Nordanstig når nästa nivå – får riva ut två kraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nordanstig får riva ut kraftverken i Gnarpsån. Foto: Ur filmen "Många bäckar små".
Nordanstig når nästa nivå – får riva ut två kraftverk

Har ni sett filmen ”Många bäckar små”? Om inte, så rekommenderar vi att ni gör det via länken nedan. Det handlar om föredömliga Nordanstigs kommun, som storsatsar på att återställa vattendrag.

Nu står det även klart att Nordanstigs kommun kan nå nästa nivå, i sitt arbete att återskapa vattendrag till förmån för biologisk mångfald, sportfiske och turism. Mark- och miljödomstolen i Östersund har nämligen godkänt Nordanstigs kommuns ansökan om att riva två kraftverksanläggningar i Gnarpsån.

Nedmonteringen planeras att börja om två år, och kommer innebära att fyra kilometer strömsträcka återskapas i anslutning till anläggningarna.

– Vattenkraften spelade historiskt en viktig roll för att elektrifiera bygden, men idag ser vi att vi kan ersätta småskalig vattenkraft med vindkraft och solkraft och då i stället uppnå stor miljönytta genom att avveckla kraftverken till förmån för fisken och vattenmiljön. Vi hoppas nu även få ökad fisketurism till regionen, kommenterar Stig Eng, vice ordförande i kommunstyrelsen (C), på Sportfiskarnas hemsida.

Inköpen av kraftverken har till hälften delfinansierats med bidrag från Naturskyddsföreningens fond Bra miljöval. Även Sportfiskarnas insamlingsprojekt ”Ge fan i våra vatten” har bidragit till inköpen.

Här ser ni filmen om fiskevård i Nordanstig och Hudiksvall.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta