Nordhavsräkan – både rött ljus och rödlistad

Forskarna menar nu att vi måste förvalta norhavsräkan bättre om vi också fortsättningsvis ska kunna äta räkor.

Nu har Artdatabanken placerat nordhavsräkan i kategorin ”nära hotad” på den svenska rödlistan. Det bygger på den påtagliga minskning man sett de tio senaste åren.
Det har varit mycket diskussioner om nordhavsräkans status och i media har begreppen rödlistad och rött ljus blandats ihop och förvirrat debatten. Dessutom har både kändiskockar och allmänna tyckare uttalat sig om räkans tillstånd.
Nu anser forskare från Sveriges Lantbrukuniversitet, SLU, att populationsminskningen är tillräckligt allvarlig för att räkan ska klassas som ”nära hotad” och bör rödlistas och uppmärksammas.
Rödlistning är ett system som utvecklats av den internationella naturvårdsunionen (IUCN) och är en prognos över risken för enskilda arter att dö ut från Sverige.
 
WWF:s röda ljus
Nordhavsräkan har sedan två år tillbaka fått rött ljus från Världsnaturfonden, WWF. Detta är en helt annan typ av klassificering riktad till konsument och handlar om att räkan inte är ett hållbart alternativ på tallriken. WWF har bedömt att detta inte varit fallet, på grund av bristande fiskeförvaltningsplaner och på grund utav att ”utkast” olagligt praktiseras av vissa räkfiskare. Utkast innebär att räkor som är för små, slängs tillbaka och dör i onödan.
Hur debatten kommer att gå i media blir intressant nu när en tämligen samlad expertis flaggar för att tillståndet för vår älskade räka inte är på topp.

Maria Ålander

Publicerad: 24 dagar sedan
Av: Fiskejournalen