Nordiskt samarbete ska minska plasten i havet

Från vänster Björt Ólafsdóttir (Island), Dagfinn Høybråten (NMR), Karolina Skog (Sverige), Kimmo Tiilikainen (Finland), Vidar Helgesen (Norge), Camilla Gunell (Åland), Isabella Lövin (Sverige), Erik Solheim (UNEP) och Tine Sundtoft (Norge).

Mindre marin nedskräpning, mer plaståtervinning och ökad kunskap om mikroplaster är några av de insatser som nordiska miljöministrar föreslår i ett gemensamt plastprogram.

Plast i naturen ger allt fler miljöproblem och behovet av åtgärder är stort. Mycket hamnar i haven och nu föreslås ett gränsöverskridande samarbete mellan Nordens länder som ska ge både kunskap och verktyg till att hantera situationen.
– Det är nödvändigt med en global kursändring för att minska mängden plastavfall och mikroplast i havet. De nordiska länderna ska genom plastprogrammet bidra till att reducera de konsekvenser som plast har på miljön. Jag hoppas på ett konkret samarbete om relevanta åtgärder, säger Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen, 2017 års ordförande i Nordiska ministerrådet för miljö och klimat.

”Det är nödvändigt med en global kursändring för att minska mängden plastavfall och mikroplast i havet”

Som strategiskt verktyg ska programmet, som bygger vidare på tidigare samnordiska insatser inom plastområdet, stärka det nordiska samarbetet och öka kunskapen om plast i Norden. Ett av fokusområdena är att minska spridningen av mikroplast, något som Sveriges miljöminister Karolina Skog redan arbetat för på nationell nivå.

– Norden måste vara en föregångsregion när det gäller att minska miljöpåverkan från plast. Vi behöver vidta åtgärder för att minska utsläppen av mikroplaster till sjöar och hav. Därför är det viktigt att de nordiska ländernas myndigheter fördjupar sitt samarbete och utbyter kunskaper och erfarenheter, säger hon.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...