Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det är främst nätfisket efter lax till havs som ska stävjas. Foto: Fredrik Öhlander
Norge på väg att dra i nödbromsen kring laxfiske

Situationen för beståndet av vildlax i Norge är ansträngt, där både överlevnaden till havs och antalet lekande individer minskat. Nu kan Norge dra i nödbromsen inom flera områden.

Det är Miljödirektoratet som föreslår en kraftig minskning av laxfisket i havet, vilket står för ungefär 40 procent av totalfångsten. Det föreslås även att 500 mindre vattendrag ska stängas för fiske, där det i huvudsak är fisk under 25 kilo som vandrar upp, enligt norska jaktogfiske.njff.no

– För att reducera risken för överbeskattning av laxbestånden i Finnmark så är vår önskan att det inte öppnas för fiske med krokgarn kommande sommar, säger Helge Axel Dyrendal som är rådgivare på Miljödirektoratet.
Sportfisket i de flesta stora kända laxälvarna föreslås visserligen att fortsätta som förut, men sammantaget hoppas man att dessa åtgärder ska stärka de sköra bestånden.
Förslaget om de nya reglerna ligger nu på utvärdering hos norska Klimat- och miljödepartementet, och det återstår att se vilka delar som får gehör.

Här kan du läsa mer detaljer kring förslagen.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta