Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Norsk 100-klubbare

Vårt grannland i väster har levererat många gäddor genom åren. Här poserar Ole Kristian Nysæther med den senaste i raden.

Ole Kristian Nysæther från Horten i Norge anmälen en riktigt vacker gädda från Steinfjorden. Han och de övriga i Team Predator skulle ut och prova trolling med spöparavaner och av anmälan att döma, så fungerade metoden bra.
– Vi började fiske vid nio på morgonen och der dröjde inte länge innan första gäddan låg i båten, berättar Ole i sin anmälan.
De närmsta timmarna nappade gäddorna med jämna mellanrum, men klockan halv tolv kom hugget för dagen.
– Vi kunde omedelbart konstatera att det rörde sig om en ordentlig gädda.
I båten vägdes gäddan till 10,2 kilo och mättes till 108 centimeter. Efter fotografering fick den simma tillbaks. En förutsättning för att få anmäla sin fångst till 100-klubben.
Då Ole är ny medlem i 100-klubben kan han se fram emot en gratis vobbler från CWC.
Här hittar du regler och anvisningar.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta