Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Norsk havsisfiskefest

Havsöring tagen vid mete vid botten på 30 meters djup. Agnet var blåmussla.

Bert Andersson ifrån Veddige berättar i ett mail om härligt fiske vid den årliga fiskeresan till Oslofjordens is. Bland annat fångades en grann havsöring på 30 meters djup med blåmussla som agn.
Fjordarna i Sydnorge bjuder stundtals på ett fiske som är nästan lika bra som det var i Sverige innan den stora utfiskningen. Allt från gråhaj till sill fångas och fiskar som vitling, kolja och torsk är stundtals både talrika och välväxta.
Bert berättar om trevligt fiske i Bunnefjorden några mil söder om Oslo. Bottenfisket gav knot, vitling och sandskäddor. De sista upp till den smått fantastiska vikten upp till 620 gram.
Sillfisket var gott och gav torsk och bleka som bifångst.  Det mest oväntade hugget kom från en 1,2 kilo tung havsöring.
Andra fiskare landade samma dag en havsöring på hela 4,9 kilo. Den fisken tog en hel sill på 30 meters djup.

Bunnefjorden är lättillgänglig för västsvenskar och har man lite mer kan man ta sig till andra sidan av Oslofjorden och prova fisket i Sandebukta innanför Holmestrand.
På sajten fiskersiden.no kan man läsa hur fisket varit den sista tiden.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta