Norge exporterade lax för 22 miljarder kronor under första halvåret av 2015. Det är en ökning på 3 procent från förra året. " /> Norsk laxexport ökar ännu mer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Den odlade laxen är god och billig, men har ett högt miljöpris. Bild: Norsk sjömatsråd
Norsk laxexport ökar ännu mer

Norge exporterade lax för 22 miljarder kronor under första halvåret av 2015. Det är en ökning på 3 procent från förra året.
Det verkar inte finnas något stopp på hur många laxodlingar Norge tänker tillåta. Och den lilla opionon som finns, har svårt att svårt att få gehör, när miljarderna strömmar in.

Av norska politiker och myndigheters agerande, tycks detta vara en kalkylerad bieffekt.

Laxodlingarnas konsekvenser innebär bland annat att vildlax- och havsöringbestånden går en dyster framtid till mötes på grund av laxlusproblem och rymningar. Samtidigt som laxodlingarnas foderkonsumtion innebär ett hot mot hela ekosystemet i havet, då huvudråvaran är fisk. Av norska politiker och myndigheters agerande, tycks detta dock vara en kalkylerad bieffekt – det är helt enkelt värt det. Vissa röster från natuvårdshåll och från aktörer som lever av sportfiske, har höjts. Men frågan är känslig och pengarna talar i detta världens fjärde rikaste land.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta