De skadliga effekterna av den norska laxodlingen där laxen föds upp i kassar i havet är lång mycket större än man tidigare trott. Norska räkfiskare har slagit larm om att räkan håller på att försvinna. Förklaringen till detta verkar ligga i det gift man sprider i fiskodlingarna för att hålla odlingsfisken fri från laxlus. " /> Norsk laxodling hotar räkan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Tromsö kommun tar ställning för landbaserade laxodlingar.
Norsk laxodling hotar räkan

De skadliga effekterna av den norska laxodlingen där laxen föds upp i kassar i havet är lång mycket större än man tidigare trott. Norska räkfiskare har slagit larm om att räkan håller på att försvinna. Förklaringen till detta verkar ligga i det gift man sprider i fiskodlingarna för att hålla odlingsfisken fri från laxlus.
De negativa miljöeffekterna är så många att laxodlingen anklagats för att vara en av världens mest destruktiva metoder för att framställa mänsklig föda. Som sportfiskare känner vi kanske framförallt till det hot som laxodlingarna hotar de naturliga lax- och öringstammarna i Norges många rika vattendrag. Att den norska odlingslaxen innehåller höga halter av giftet etoxikin som är skadligt för människan är också vida känt.

Under senaste åren har över 120.000 ton väteperoxid dumpats i havet.

Nu visar det sig också att det gift som ska hålla laxlusen borta från den odlade fisken, väteperoxid är skadlig för andra vattenlevande organismer. Den arten av räka som vi vanligtvis äter (Pandalus Borealis) har vid norska laboratorieförsök visat sig vara mycket känslig för väteperoxiden och om räkorna exponeras för en svag dos av giftet dör de inom några dygn. Under senaste åren har över 120.000 ton väteperoxid dumpats i havet.
Läs mer här

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta