" /> Norsk rekordvar tagen på kikmete | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Där satt den! Asgeir gav inte upp och kunde till slut landa sin drömfisk. Foto: Asgeir Alvestad
Norsk rekordvar tagen på kikmete

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

I våras skrev vi om Asgeirs satsning på slätvar, efter att han i sina hemmavatten satt nytt norgerekord. Nu har han visat att fisket efter denna mäktiga rovfisk kan vara lika bra på hösten.
Den väldiga slätvaren upptäcktes tidigt på kvällen på en meters djup. Asgeir gjorde allt i sin makt för att få den att hugga, men utan resultat. Tills slut lämnades platsen. Kanske skulle slätvaren finnas kvar lite senare – och då vara mer huggvillig? Ja, kvar låg den när Asgeir och hans vänner återvände efter en halvtimme, men knappast mer intresserade av Asgeirs olika beten. Hans erfarenhet är att slätvarar som kommer in under natten brukar vara betydligt mer aktiva, och därför började förhoppningen om att få in den i båten att försvinna.
Men plötslig gör fisken ett minimalt utfall och tar ett försiktigt bett av betesfisken.

– Det var tillräckligt för att kroka den och fisken kom upp från botten i några hektiska sekunder. Jag kände tyngden direkt och fisken gjorde ett par rusningar innan vi kunde håva den, berättar Asgeir.

Kroken lossnade av sig själv men nu var fisken säkrad. När mätning och vägning var gjord var stämningen på topp – det var verkligen en rekordfisk som fångats! Längden var 67 centimeter och vikten 3860 gram. Därmed hade Asgeirs gällande rekord överträffats med 4 centimeter och 235 gram.

[allergallery id=”49027″]

Slätvaren var bara en av många fiskar som kom upp under det framgångsrika nattfisket.
– Hösten är en speciell fisketid, och allra bäst blir det för dem som fiskar på natten, skriver Asgeir på sin blogg.

Stort grattis Asgeir!

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta