Norsk rekordvar tagen på kikmete

Där satt den! Asgeir gav inte upp och kunde till slut landa sin drömfisk. Foto: Asgeir Alvestad

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

I våras skrev vi om Asgeirs satsning på slätvar, efter att han i sina hemmavatten satt nytt norgerekord. Nu har han visat att fisket efter denna mäktiga rovfisk kan vara lika bra på hösten.
Den väldiga slätvaren upptäcktes tidigt på kvällen på en meters djup. Asgeir gjorde allt i sin makt för att få den att hugga, men utan resultat. Tills slut lämnades platsen. Kanske skulle slätvaren finnas kvar lite senare – och då vara mer huggvillig? Ja, kvar låg den när Asgeir och hans vänner återvände efter en halvtimme, men knappast mer intresserade av Asgeirs olika beten. Hans erfarenhet är att slätvarar som kommer in under natten brukar vara betydligt mer aktiva, och därför började förhoppningen om att få in den i båten att försvinna.
Men plötslig gör fisken ett minimalt utfall och tar ett försiktigt bett av betesfisken.
– Det var tillräckligt för att kroka den och fisken kom upp från botten i några hektiska sekunder. Jag kände tyngden direkt och fisken gjorde ett par rusningar innan vi kunde håva den, berättar Asgeir.

Kroken lossnade av sig själv men nu var fisken säkrad. När mätning och vägning var gjord var stämningen på topp – det var verkligen en rekordfisk som fångats! Längden var 67 centimeter och vikten 3860 gram. Därmed hade Asgeirs gällande rekord överträffats med 4 centimeter och 235 gram.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Slätvaren var bara en av många fiskar som kom upp under det framgångsrika nattfisket.
– Hösten är en speciell fisketid, och allra bäst blir det för dem som fiskar på natten, skriver Asgeir på sin blogg.

Stort grattis Asgeir!

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...