Annons
Norska Miljødirektoratet föreslår nya regler för laxfisket 2021 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Robert Westin
Den norska vildlaxen är hotad. Foto: E. Peter Steenstra
Norska Miljødirektoratet föreslår nya regler för laxfisket 2021

Det norska Miljødirektoratet föreslår en minskning av laxfisket i Norge. Dom föreslår även att stänga fisket i vissa vattendrag som saknar fångstrapportering.

Det norska Miljødirektoratet har lagt fram ett nytt förslag för fiske efter lax, havsöring och havsröding. Förslaget innebär en kraftig minskning av fisket efter lax och att dom nya reglerna skall börja att gälla från 2021. Detta grundar sig i att många bestånd mår dåligt.

– Riktlinjer från KLD innebär att vi bör vara särskilt uppmärksamma och följa försiktighetsprincipen. Vi måste överväga att stänga havslaxsfisket under en femårsperiod. Låg överlevnad i havet, klimatförändringar och påverkan av laxlöss innebär att vi ser ett behov av att begränsa i havslaxfiske, säger Ellen Hambro, chef för Miljødirektoratet.

Det centrala i beslutsunderlaget kommer bland annat från Vetenskapliga rådet för laxförvaltnings statusrapporter. Utöver detta används statistik och kunskap från lokala fiskeundersökningar.

– Reglerna kommer att bidra till att säkerställa ett överskott i framtiden. Sådan är situationen, tyvärr ser vi behovet av att sätta vissa begränsningar för fiskemöjligheterna i både hav och älv under de kommande fem åren, säger Hambro.

Relaterad nyhet från din region
35 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta