Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Den norska vildlaxen är hotad. Foto: E. Peter Steenstra
Norska Miljødirektoratet föreslår nya regler för laxfisket 2021

Det norska Miljødirektoratet föreslår en minskning av laxfisket i Norge. Dom föreslår även att stänga fisket i vissa vattendrag som saknar fångstrapportering.

Det norska Miljødirektoratet har lagt fram ett nytt förslag för fiske efter lax, havsöring och havsröding. Förslaget innebär en kraftig minskning av fisket efter lax och att dom nya reglerna skall börja att gälla från 2021. Detta grundar sig i att många bestånd mår dåligt.

– Riktlinjer från KLD innebär att vi bör vara särskilt uppmärksamma och följa försiktighetsprincipen. Vi måste överväga att stänga havslaxsfisket under en femårsperiod. Låg överlevnad i havet, klimatförändringar och påverkan av laxlöss innebär att vi ser ett behov av att begränsa i havslaxfiske, säger Ellen Hambro, chef för Miljødirektoratet.

Det centrala i beslutsunderlaget kommer bland annat från Vetenskapliga rådet för laxförvaltnings statusrapporter. Utöver detta används statistik och kunskap från lokala fiskeundersökningar.

– Reglerna kommer att bidra till att säkerställa ett överskott i framtiden. Sådan är situationen, tyvärr ser vi behovet av att sätta vissa begränsningar för fiskemöjligheterna i både hav och älv under de kommande fem åren, säger Hambro.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta