Det är problem för vildlaxen i många norska älvar. Det norska Miljödirektoratet har beslutat om nya fiskeregler som ska begränsa sportfiskarnas fångster. " /> Nya regler i norska laxälvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Frågan om laxodlingar är känsliga i Norge och trots att vildlaxen nu hotas, är det få som vågar konfrontera fiskodlingsbranschen. Foto: Fc Nikon/CC
Nya regler i norska laxälvar

Det är problem för vildlaxen i många norska älvar. Det norska Miljödirektoratet har beslutat om nya fiskeregler som ska begränsa sportfiskarnas fångster.
Det är olika åtgärder som vidtas i älvarna där laxen stiger för att leka. I vissa fall handlar det om att korta ner tiden för fisket. Ibland upp mot sex veckor jämfört med hur det varit tidigare. Andra åtgärder att en sportfiskare får ta upp max en lax per dygn och fem under hela säsongen.
De nya reglerna kommer att gälla från och med 2016 skriver den norska tidningen adressa.no.
Anledningen till dessa nya regler är att det färre och färre laxar kommer upp i älven för att leka. Självklart är alla åtgärder nödvändiga, men frågan är vad Miljödirektoratet ska göra åt huvudorsaken till att vildlaxarna inte kommer i samma mängder – laxodlingarna?

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta