Pengar står mot miljö och sportfisketurism när det gäller de norska laxodlingarna.[/caption]50 miljarder norska kronor – så mycket drog Norge in på sina odlade laxar förra året. Att vildlax och havsöring minskar drastisk på grund av odlingarna verkar spela mindre roll. " /> Norskt rekord i laxexport | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Norskt rekord i laxexport

Pengar står mot miljö och sportfisketurism när det gäller de norska laxodlingarna.


Pengar står mot miljö och sportfisketurism när det gäller de norska laxodlingarna.

50 miljarder norska kronor – så mycket drog Norge in på sina odlade laxar förra året. Att vildlax och havsöring minskar drastisk på grund av odlingarna verkar spela mindre roll.
999 000 ton av odlad lax exporterade till världens marknader och detta trots att den ryska laximporten upphört helt under förra året. På alla de andra marknaderna har man expanderat och såväl industrin själva, som den norska staten verkar nöjda med resultatet.
Midre nöjda är de norrmänn som bor längs de lax- och havsöringförande älvarna och som försöker leva på sportfisketurismen. Allt färre laxar och havsöringar klarar sig helskinnade förbi alla odlingar, som är fulla av laxlöss, kemikalier och andra sjukdomar.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta