Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna. " /> Nötningstålig superlina från ABU | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fireline Ultra 8 Carrier är en av Berkleys slitstarkaste linor någonsin. Perfekt för haspelrullen.
Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna.
Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i början av 90-talet. Linan var resor starkare än gårdagens monolinor och gemene man kunde nu gå ner i diameter men ändå få en starkare lina som dessutom gav bättre kontakt med betet i linänden. Men med superlinan följde det en del nackdelar, linorna var inte alltid så tåliga för yttre påverkan, de sög åt sig vatten och var faktiskt inte helt runda.

…nu 2018 verkar Berkleys ingenjörer kommit nära den slutgiltiga lösningen…

Problemen har med tiden sakteliga eliminerats och nu 2018 verkar Berkleys ingenjörer kommit nära den slutgiltiga lösningen. Genom termisk process har man sammansmält dyneemafibrerna vilket resulterar i en starkare, rundare och mer nötningstålig lina. Den nya linan har fått namnet FireLine Ultra 8 Carrier.

– FireLine Ultra 8 Carrier är extremt nötningstålig vilket är en av de viktigaste egenskaperna hos en superlina. Den 8-trådiga linans sammansmälta fibrer gör den något styvare, vilket är perfekt till fiske med haspelrulle då antalet vindknutar minskar. Linan är också tack vare den låga friktionen tystare i spöringarna samtidigt  som den genererar längre kast. De sammansmälta fibrerna absorberar inte heller vatten som traditionella superlinor gör, berättar Pär Lindberg.
Fireline Ultra 8 Carrier finns i färgerna Crystal, Flame, Green och Smoke i dimensioner mellan 0,10 och 0,39. Linan finns i välsorterade fiskebutiker samt i e-handeln.

Rek.pris
150 m 299,00
300 m 599,00

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta