Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Strängare regler leder till ett mer hållbart fiske, tror Mönsterås kommun. Foto: Anders Lundin
Novemberdebatt: Ska viktgränsen på fisk behållas?

Är vikten eller längden huvudsaken? Och ska man verkligen behöva ange fångstplats för att kunna registrera sig i storfiskregistret? Nu är det dags att tycka till i Sportfiskarnas novemberdebatt.

Fiskejournalen ställde nyligen frågan till våra läsare om man bör mäta fisk i vikt eller längd, och det blev en enorm respons. När sportfisket debatteras så handlar det också allt oftare om hur själva fisken hanteras, och hur den exempelvis hålls vid eventuell fotografering.
Andra heta frågor är också om man ska behöva ange fångstplats för att hamna i Sportfiskarnas storfiskregister, och om viktgränserna för storfiskregistrering bör ändras? Den nuvarande gränsen för exempelvis abborre är 1,6 kilo.

Vi uppmuntrar er härmed att debattera i Sportfiskarnas återkommande novemberdebatt, där det finns chans att ställa frågor till Nicka Hellenberg, om bland annat ovanstående.
Via den här länken hittar du dit!

 

Relaterad nyhet från din region
59 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta