Mattias Holmquist har jobbat med sin bok om laxfiske under åtta år. Nu är den äntligen redo för tryckeriet – och den kommer att presenteras i Mörrum 14 december på en After Work för Östersjölaxen. " /> Äntligen dags för Laxlycka | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Mattias Holmquist släpper loss i Mörrum.
Äntligen dags för Laxlycka

Mattias Holmquist har jobbat med sin bok om laxfiske under åtta år. Nu är den äntligen redo för tryckeriet – och den kommer att presenteras i Mörrum 14 december på en After Work för Östersjölaxen.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som bjuder in laxvänner och andra intresserade till en högintressant tillställning med laxen i fokus. Huvudnumret blir ett föredrag av författaren till boken Laxlycka, Mattias Holmquist, som har med sig rykande färska exemplar direkt från tryckeriet. Delar av förtjänsten från boken går till forskningen om sjuka laxar.

En del av föredraget kommer att handla om laxens hälsostatus och den forskning som bedrivs idag.

– Jag kommer att peka på vad man kan kalla den ”moderna metoden” när det gäller våra myndigheters sätt att arbeta, det vill säga att använda alla resurser till projekt som på olika sätt förebygger bekymmer i Östersjön, berättar Mattias Holmquist för Fiskejournalen och fortsätter:

– Som vi sett kommer man dock inte åt besvären med sjuka fiskar på detta vis. Därför vill jag med hjälp av boken bidra till att återge vetenskapen lite av dess förlorade status och skapa en opinion kring det faktum att det finns färdiga hypoteser (som i nuläget är de enda intressanta initiativen som kan ge oss kunskap) om varför torsk och lax dör i Östersjön, men forskare får inga pengar för att fortsätta undersökningarna.

Mattias Holmquist beskriver boken i stora drag så här:

– Den har ett filosofiskt perspektiv på laxflugfiske. Filosofiskt är i vardagsspråket ofta detsamma som något halvflummigt, men här är det mera fråga om motsatsen, det vill säga tydliga, stringenta resonemang med en halvt vetenskaplig ansats. Det är oftast mycket konkreta funderingar kring fisket, om bland annat kunskap och lycka, etik och miljö.

Efter föredraget väntar restaurang Kronolaxen där det blir klassisk after work med burgare, bärs och musik med bandet Fishermans Friends. Öppningslåten blir Bruce Springsteens The River och arrangörerna hoppas på en känsla av gemenskap mellan fiskare, Mörrumsbor och alla andra som vill det bästa för Östersjölaxen.

Läs mer från Mörrum:

Protestlistor mot stor etablering vid Mörrumsån

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta