Nu har den vunnit laga kraft. Domen som säger att Fortum måste ha fungerande fiskpassager kring Österdalälven. Och Fortum får nu lovord från fiskrättsägare, eftersom företaget verkar ta sitt ansvar. " /> Fortum ska anlägga flera fiskvägar i Österdalälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Fortum kommer att bygga fiskvägar kring Österdalälven.
Fortum ska anlägga flera fiskvägar i Österdalälven

Nu har den vunnit laga kraft. Domen som säger att Fortum måste ha fungerande fiskpassager kring Österdalälven. Och Fortum får nu lovord från fiskrättsägare, eftersom företaget verkar ta sitt ansvar.

Det är Siljannews.se som berättar om kampen för att öring, harr och annan fisk ska kunna nå sina lekplatser i Österdalälven. 2017 kom domen med titeln ”Dom rörande att uppföra, driva, bibehålla och för all framtid underhålla fungerande passager för uppströmsvandrande fiskarter”, och den vann laga kraft 30 januari i år.

Enligt Siljannews.se innebär domen att Fortum måste investera ungefär 300 miljoner kronor på bland annat faunapassager. Detta gäller vid kraftverken i Spjutmo, Blyberg och Väsa.

– Fortum har agerat på ett väldigt bra sätt och visar att man tar sitt ansvar, säger Kjell Leander som är fiskerättsägare inom Siljan södra.

Det kommer också att ske biotopvård vid Limån, där en damm brast förra året i samband med vårfloden.

Kraftverksägarna förbinder sig också att släppa minst en kubikmeter vatten per sekund i fiskvägarna under de sju månader uppströmsvandring sker, och dessutom kommer det avsättas 10 miljoner som kompensation för skadan på Siljansöringen.

– Jag tycker som sagt att man visat både förståelse och att man är villig att samarbeta. Att satsa på framtiden, säger Kjell Leander till Siljannews.se.

Läs om unga fiskare:

Svenske Arvid Einarsson var historisk på VM i Bulgarien

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta