Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Nej, de sportfiskare som opponerade sig mot skärpta fiskeregler fick inte gehör. Foto: PO Johannesson
Nu är det klart – så skärps fisket längs ostkusten

De föreslagna fiskereglerna för ostkusten har väckt enormt engagemang bland sportfiskare. Nu står det klart att det blir skärpta regler mellan Uppsala och Kalmar län, inte minst kring gäddfisket.

Havs- och vattenmyndigheten meddelar nämligen att de går på länsstyrelsernas förslag, och bland annat inför nya fredningsområden för att skydda gädda, gös och abborre och fångstbegränsningar för öring. Totalt handlar det om 64 nya och 28 justerade fredningsområden.

Det är många som har skickat in synpunkter på HaV:s remiss, i synnerhet sportfiskare som ansett att reglerna skulle slå orättvist mot dem.
– Vi har dock bedömt att de beslutade åtgärderna behöver införas då vi anser att de kommer att ge en positiv effekt på bestånden och därmed på ekosystemet i sin helhet, säger Mats Svensson, chef för avdelningen för havsförvaltning vid HaV, i ett pressmeddelande.

De flesta nya områdena, 47 stycken, är områden som fredas under våren för att skydda framför allt gädda, gös och abborre. Beslutet innebär också att det införs en ny fredningstid för gädda och abborre i östra Blekinge.

Här kan du läsa mer kring regeländringarna. Fiskejournalen återkommer med fler röster kring beslutet.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta