Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nu blir det landskamp!

Meterligan håller på att utvecklas till en landskamp mellan Norge och Sverige. Just nu har Norge, representerat av Steinar Unnestad, ryckt åt sig en knapp ledning.
Vi har tidigare presenterat den flitigt gäddfiskande norrmannen Steinar Unnestad här. Hans taktik är att fiska oerhört intensivt under helgerna i ett vatten där det finns gott om stor gädda. I slutet av juli gjorde han en vända till Sperillen, vilket resulterade i hela sex (!) gäddor över metern.
Noterbart är också att Steinar firade ett dubbeljubileum den här helgen. Toppgäddan på 114 centimeter var nämligen både Steinars tjugonde över tio kilo (under alla år) och den tjugonde metergäddan i år!

Jätterycket med sex gäddor förde Steinar ända upp i toppen på Meterligan. Frågan är förstås hur länge han får stanna där. Niclas Andersson från Mockfjärd ligger tätt efter och en annan dalkarl, Daniel Ström, lurar i vassen. Alla tre kombattanterna har flera, ännu ej registrerade, gäddor i inboxen.
Svenne Andersson

Norrmannen Steinar Unnestad har ryckt till sig ledningen i Meterligan.

Norrmannen Steinar Unnestad har ryckt till sig ledningen i Meterligan.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta