Annons
Nu blir fiske en religiös upplevelse på riktigt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Religion och fiske kan absolut gå ihop. Den här bilden är hämtad från en kalender för att rädda den norska vildlaxen, och heter "Ängeln – välsignar älven och ger hopp och tro". Modell är Hedda Heyerdahl Braathen. Fotograf: Ilona Berzina
Nu blir fiske en religiös upplevelse på riktigt

Det sägs att fiske kan vara en religiös upplevelse. Almby församling lever nu upp till det begreppet genom att anordna ett konfirmationsläger med fiskeinriktning.

Svenska Kyrkan i Örebro har varit kreativa i sitt arbete att locka ungdomar till höstens konfirmationer, och erbjuder grupper med flera olika sorters teman. Sportfiskekonfa vänder sig till dem som vill konfirmera sig och samtidigt brinner för sportfiske. På träffarna pratar de om livet, tron – och fiske, och det hela avslutas med en fiskeresa i maj.
– Att vi kom på det från början, är väl helt enkelt för att jag själv gillar att fiska, men det finns såklart fler aspekter än så. Det är ju en nysatsning, så än vet vi ju inte hur det kommer att slå ut. Uppstart är ju i september så jag hoppas att det skall komma några som tycker att det vore en kul ide, säger Johan Armö på Svenska Kyrkan.

LÄRJUNGARNA VAR FISKARE
Han menar att det rent kyrkligt finns en stark koppling till fisket.
– Flera av de första lärjungarna var ju just fiskare, och Jesus säger till dem: Kom jag skall göra er till människofiskare. Den symbol som de första kristna använde under roms förföljelse var bilden av en fisk, berättar Johan Armö för Fiskejournalen.
Ni som vill veta mer kan kontakta Johan Armö, telefon 019-15 47 46, sms 076-772 03 44 eller e-post johan.armo@svenskakyrkan.se.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta