Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Religion och fiske kan absolut gå ihop. Den här bilden är hämtad från en kalender för att rädda den norska vildlaxen, och heter "Ängeln – välsignar älven och ger hopp och tro". Modell är Hedda Heyerdahl Braathen. Fotograf: Ilona Berzina
Nu blir fiske en religiös upplevelse på riktigt

Det sägs att fiske kan vara en religiös upplevelse. Almby församling lever nu upp till det begreppet genom att anordna ett konfirmationsläger med fiskeinriktning.

Svenska Kyrkan i Örebro har varit kreativa i sitt arbete att locka ungdomar till höstens konfirmationer, och erbjuder grupper med flera olika sorters teman. Sportfiskekonfa vänder sig till dem som vill konfirmera sig och samtidigt brinner för sportfiske. På träffarna pratar de om livet, tron – och fiske, och det hela avslutas med en fiskeresa i maj.
– Att vi kom på det från början, är väl helt enkelt för att jag själv gillar att fiska, men det finns såklart fler aspekter än så. Det är ju en nysatsning, så än vet vi ju inte hur det kommer att slå ut. Uppstart är ju i september så jag hoppas att det skall komma några som tycker att det vore en kul ide, säger Johan Armö på Svenska Kyrkan.

LÄRJUNGARNA VAR FISKARE
Han menar att det rent kyrkligt finns en stark koppling till fisket.
– Flera av de första lärjungarna var ju just fiskare, och Jesus säger till dem: Kom jag skall göra er till människofiskare. Den symbol som de första kristna använde under roms förföljelse var bilden av en fisk, berättar Johan Armö för Fiskejournalen.
Ni som vill veta mer kan kontakta Johan Armö, telefon 019-15 47 46, sms 076-772 03 44 eller e-post johan.armo@svenskakyrkan.se.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta