Nu börjar kampen mot dumpningen

fish fight

Fiskejournalen tar ställning mot dumpningen

Mängder av fisk dumpas i havet, i vissa fall mer än hälften av fångsten. Nu tar Fiskejournalen ställning mot vansinnet genom att stödja Fish Fight-kampanjen.
EU’s kvotsystem sätter gränser för hur mycket fisk som får fångas varje år. Syftet är att skydda bestånden mot överfiske, men systemet får fruktansvärda konsekvenser i praktiken.
De redskap som används i storskaligt fiske klarar nämligen inte av att skilja ut de fiskar man vill fånga, utan tar allt i sin väg. När trålen halas ombord börjar så en tragisk sortering. De fiskar som är för små, tillhör fel art eller överskrider kvoten kastas tillbaka i havet, utan chans att överleva.
Kontrollen är dålig, men på vissa håll bedömer man att varannan fångad fisk dumpas ute till havs. Effekterna på ekosystemet är naturligtvis katastrofala.

Ditt stöd behövs
Fish Fight-kampanjen startades av den brittiske kocken Hugh Fearnley Whittingstall. Syftet är att få till stånd en ändring i regelverket och stoppa dumpningen.
Vi instämmer, och vill därför skicka ett budskap till de politiker som ansvarar för våra hav: Detta är inte okej. Vi kan aldrig acceptera att miljontals fiskar dör på grund av ett dåligt regelverk.
Vi kommer självklart att följa kampanjen med intresse, så håll utkik på hemsidan för nya uppdateringar. Du kan också hjälpa till. Klicka här för att komma till vår kampanjsida, där du kan läsa mer om hur du deltar. Din röst gör skillnad!

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...